Kako do korekcije ugovora zbog rasta plaća

Autor: Suzana Varošanec , 03. lipanj 2018. u 22:00
Kod 100%-tnog rasta plaća cijena gradnje viša 10-15%/Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Proširena primjena kolektivnog ugovora od 1. lipnja s nizom debalansa sustava.

Građevinski sektor nastavlja po ugovorenim cijenama iako će morati dati veće plaće temeljem proširene primjene Kolektivnog ugovora za graditeljstvo.

To je obveza od 1. lipnja po odluci resornog ministra koja obuhvaća i proširenu primjenu novog KU i za ugostiteljstvo.

Kad se u obzir uzmu sva prava i dodaci u RH, u odnosu na Njemačku to za građevinske radnike znači oko 50% nižu satnicu, ali su izvođači lišeni mogućnosti kao u Njemačkoj da rast plaća prate korekcije u postojećim ugovorima.

Čini se da to ne bi bio udar na investicije jer bi npr. kod 100-postotnog rasta plaća cijena gradnje u RH porasla između 10 i 15%.

Kaže to predsjednik HUP Udruge za graditeljstvo Mirko Habijanec po kojem će proširena primjena ostati 'mrtvo slovo na papiru' ako izostane inspekcijski nadzor isplate plaća.

Kako se sad na sve subjekte  proširuje 20-postotni porast plaća, inače od 1. veljače najniža osnovica iznosi 3500 kn, potrebna je kontrola nelojalne konkurencije koja radi na bazi minimalca i isplate ostatka na ruke. Uz ključne reforme u sferi školskog sustava i zakona o radu, pitanje je zašto se ne koristi opcija koju nudi Zakona o javnoj nabavi da je sposoban ponuditelj onaj tko se u politici plaća drži tarifa iz KU. 

Komentirajte prvi

New Report

Close