Kako cariniti robu nakon ulaska u EU?

Autor: Lidija Kiseljak , 13. svibanj 2013. u 08:49
Photo: Damir Špehar/PIXSELL

Uskoro postajemo dio carinske unije EU i sva pravila koja vrijede za njih prema trećim zemljama, vrijedit će i za nas

Kako cariniti robu nakon ulaska u EU, kakav će biti porezni tretman, posebno vezano uz plaćanje PDV-a, primjerice kako ga obračunati ako se roba uveze prije 1. srpnja i kakve će olakšice i dalje vrijediti?, neka su od pitanja koja još muče velik domaćih poduzetnika. Ima i onih koji se pitaju mogu li ipak ostaviti olakšice koje sada vrijede unutar Cefte. No za mjesec i pol dana, postajemo dio carinske unije EU i sva pravila koja vrijede za njih prema trećim zemljama, tada će biti važeća i za nas, bez iznimaka, piše Večernji list.

Tek nakon što EU završi sporazume sa zemljama Cefte, vratit će se pogodnosti, no ipak ne za sve jednako, jer će postojati kvote za pojedine proizvode za koje će se primjenjivati nulta carina. No ta će kvota vrijediti za sve zemlje EU u trgovini sa zemljama Cefte, pa će izvoznici trebati biti brzi žele li ući u kvotu u kojoj se carina ne plaća. Ono što poduzetnike muči trenutačno je i pitanje PDV-a i sve pojedinosti vezane uz plaćanje i rokove jer zakon još nije prihvaćen u Saboru, a nakon toga još na snagu treba stupiti pravilnik. Prednost će biti to da se uvezena roba odnosno stjecanje robe, kakav će se termin koristiti ulaskom u EU, više neće morati platiti u roku od 10 dana, nego će se PDV obračunavati u mjesecu nakon toga.

Pri kupnji robe poduzetnik će prodavatelju morati dostaviti svoj PDV identifikacijski broj, kako mu prodavatelj ne bi zaračunao PDV, a domaći će ga poduzetnik sam obračunati prema domaćim propisima. Isto će vrijediti i u obrnutom slučaju.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentirajte prvi

New Report

Close