Kakav propust: Državi duguju 1,034 mlrd. kn!

Autor: Marija Brnić , 03. rujan 2012. u 14:25

Samo Ministarstvu financija po osnovama koje su uvrštene na “stup srama” splitski vinar duguje 925 milijuna kuna

Dalmacijavino ipak državi nije dužno samo 14,4 milijuna kuna, kako je objavljeno na listi poreznih dužnika. Prema podacima koje je u pisarnicu splitskoga Trgovačkog suda predao stečajni upravitelj Perica Mitrović uoči ročišta sazvanog za četvrtak, do otvaranja stečaja u svibnju utvrđeno je postojanje tražbina od 75,2 milijuna kuna u prvom isplatnom redu koji čine zaposlenici te 1,066 milijardi kuna u drugom isplatnom redu. Od toga se, kako je vidljivo iz podataka, na državu odnosi najveći dio potraživanja, čak 1,034 milijarde kuna.

Pojedinačno, Dalmacijavino najviše duguje Ministarstvu financija, točnije Porezna uprava potražuje 308,9 milijuna kuna, a Carinskoj upravi nakupilo se čak 602,3 milijuna kuna duga, dok se kao tražbina Ministarstva financija još vodi 13,7 milijuna kuna vezano uz protestirano jamstvo Hrvatske banke za obnovu i razvitak za kredit Dalmacijavina. Dakle, samo Ministarstvu financija po osnovama koje su uvrštene na “stup srama” splitski vinar duguje 925 milijuna kuna, neusporedivo više nego što je navedeno u tim podacima. Inače, gotovo 84 milijuna kuna tvrtka još duguje Agenciji za upravljanje državnom imovinom (AUDIO), koja je godinama pomagala u isplati plaća, a 24,5 milijuna kuna potraživanja su Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, dok su najmanja iz redova države potraživanja Ministarstva gospodarstva, 456,6 tisuća kuna. Kooperantima i ostalim vjerovnicima Dalmacijavino duguje 32 milijuna kuna. Iako je izvještaj stečajnog upravitelja dao jasniju sliku financijskih problema Dalmacijavina, ostaje enigmom zašto je na listi dužnika naveden zapravo simboličan iznos duga. Službeno poreznici to ne žele objasniti, pozivajući se na obvezu čuvanja porezne tajne, dok su se neslužbeno puštale informacije da je posrijedi dug nastao nakon otvaranja stečaja. Jasno je, međutim, da i ta opcija otpada zbog kratkoće vremena da se nove obveze vode kao dospjele, neplaćene. Očito je riječ o krupnoj pogrešci.

Komentari (9)
Pogledajte sve

Nije ovo jedini takav slučaj i zato je Dalmacija neosvojivi bastion HDZovaca.
Znao Sanader da će osvojit njihove glasove ako im ponudi dobro plačena radna mjesta gdje će od 8 radnih sati efektivno radit sat i pol…

Naravno, i uz obečanje: "Nedamo našeg generala Gotovinu!"
(koji je "transferiran" odmah nakon dobivenih izbora) [smiley]

Postoji Pravna država….

ali, postoji i prijeki sud..

na kraju, postoji i linč…

Ej ,lakše malo, lakše malo, pa ipak je ovdje riječ o VINU.

Opet dalmacija kriva za sve, nego puni li dalmacija šta u proračun?

New Report

Close