‘Kakanj nam je olakšao izlazak u regiju’

Autor: Božica Babić , 10. veljača 2015. u 22:01
Ivica Grlić Radman, direktor i suvlasnik Agroproteinke/Žarko Bašić/PIXSELL

Predstavnici Kaknja došli su k njima i pozvali ih neka investiraju. Pet godina oslobođeni su plaćanja komunalnih poreza.

Agroproteinka je u Kaknju u BiH osnovala tvrtku Bioorganika, u kojoj namjerava zbrinjavati animalni otpad onako kako to već godinama, prema europskim standardima, čini na matičnoj lokaciji u zagrebačkom Sesvetskom Kraljevcu.

Vijest da na bosanskohercegovačkom području ulaze u investiciju čija je vrijednost procijenjena na desetak milijuna eura za Poslovni dnevnik potvrdio je direktor i suvlasnik Agroproteinke Ivica Grlić Radman. Izlazak u regiju nije nimalo neočekivan: Agroproteinka je na lokalnom terenu skupila golemo iskustvo, a u cijeloj regiji problematika zbrinjavanja životinjskoga otpada bez negativnih utjecaja na okoliš tek čeka rješavanje. Ivica Grlić Radman kaže kako su i sami analizirali mogući ulazak u biznis u regiji, no preduhitrili su ih predstavnici Kaknja, koji su došli k njima i pozvali ih neka investiraju. Projekt za koji su se odlučili bit će realiziran u dvije faze, kaže direktor Agroproteinke.

 

Radman

Nedavno nas je posjetilo izaslanstvo iz Makedonije, možda uslijedi poziv

Zasad su, navodi, kupili zemljište površine nešto veće od tri hektara, prihvaćena je studija o zaštiti okoliša i trenutačno su u postupku ishođenja lokacijske dozvole. Službenih podataka o količini animalnog otpada koju tijekom jedne kalendarske godine treba sigurno zbrinuti u susjednoj državi nemaju. Stoga su planirajući kapacitet investicije koju će u Kaknju izgraditi u startu razdvojili u dvije faze. Kad u cijelosti bude gotova, godišnje će moći obraditi 40 tisuća tona životinjskog otpada. S obzirom na to da se BiH tek počinje usklađivati sa zahtjevnim kriterijima koje postavlja Europska unija, u zagrebačkoj tvrtki namjeravaju za ovu investiciju tražiti i potpore iz europskih fondova. Za odabir Kaknja kao lokacije za novo ulaganje bila je presudna iznimno pozitivna poslovna klima i potpora na koju su, ističe direktor Agroproteinke, naišli kod svih predstavnika lokalne vlasti i gradonačelnika Nermina Mandre.

U Kaknju tako u cijelosti snose troškove registracije tvrtke, pet godina oslobađaju plaćanja komunalnih poreza, vraćaju naknade za rentu i uređenje zemljišta, dok je administracija zadužena za punu potporu ne samo kod ishođenja dozvola, već i prikupljaju sve podatke i iznalaze najbolja rješenja kako bi investitori što prije realizirali svoje projekte. Radman Grlić otkriva kako je nedavno bio domaćin jednom državnom izaslanstvu iz Makedonije, nadležnom za problematiku kojom se bavi Agroproteinka. Došli su vidjeti hrvatsko iskustvo u zbrinjavanju animalnog otpada, no hoće li i otamo stići službeni poziv, još je rano za ocjenu.  

Komentirajte prvi

New Report

Close