‘Kajin je od sebe napravio glavni rušilački faktor’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. ožujak 2013. u 14:49
Damir Kajin (Photo: Dusko Marusic/PIXSELL)

Predstavnici IDS-a izjavili su danas u Puli kako se Istra ponosi razvojem poljoprivrede, proizvodnjom autohtonih proizvoda i zdrave hrane.

 Predstavnici IDS-a izjavili su danas u Puli kako se Istra ponosi razvojem poljoprivrede, proizvodnjom autohtonih proizvoda i zdrave hrane, a vezano uz napade Damira Kajina na IDS ustvrdili su kako je Kajin od sebe napravio "glavni rušilački faktor" svega što je 20 godina zagovarao i cijenio.

Ukoliko se Istra u nečemu može ponositi u proteklih 20 godina onda je to upravo razvoj poljoprivrede, proizvodnja autohtonih proizvoda i zdrave hrane, afirmacija Istarske županije u Hrvatskoj kao i u regiji te brendiranje Istarskih vina i maslinovih ulja, izjavio je potpredsjednik IDS-a Boris Miletić na konferenciji za novinare.

"Zasluge idu prvenstveno poljoprivrednicima, ali kao stranka koja 20 godina upravlja Istrom, pokazali smo da znamo raditi s poljoprivredom, brendirati proizvode i da nam je izvrsnost jedini put na globaliziranom tržištu", kazao je Miletić.

Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Giovanni Sponza osvrnuvši se na višemjesečne napade kandidata za istarskog župana Damira Kajina na IDS, ocijenio je kako je Kajin "od sebe napravio glavni rušilački faktor svega onoga što je dvadeset godina zagovarao i cijenio".

"Pitanje je dana kada će Damir Kajin početi sam vjerovati da nikad nije živio u Istri, da nikada nije vjerovao u regionalizam, da nikad nije bio u IDS-u i da nikada nije imao prijatelje u Istri", ustvrdio je Sponza, dodavši kako Kajin, kao kandidat za župana, "umjesto da gradi mostove suradnje, ruši sve pred sobom".

Dodao je kako je IDS glasao protiv Zakona o poljoprivrednom zemljištu jer – kako je kazao – "ne štiti mala obiteljska gospodarstva koja jesu temelj poljoprivredne proizvodne u Istri i vodi ka dodatnoj centralizaciji, umjesto najavljene decentralizacije za koju se IDS zalaže više od dvadeset godina".

IDS-ov kandidat za istarskog župana Valter Flego poručio je da "u životu i politici treba biti konzistentan i vjerodostojan u svojim riječima i djelima". Dodao je kako on kao gradonačelnik Buzeta u osam godina nije urbanizirao niti jedan centimetar poljoprivrednog zemljišta te da je isključivo radio po Prostornom planu iz 2005. godine.

"Očito je da će predstojeći izbori biti izbori za dvije različite opcije – jednu koja zagovara centralizaciju, ili drugu našu, kojoj regionalizam u Istri nema alternative", zaključio je Flego.

Dodao je kako se od sada na dalje niti jedna Vlada neće moći ponašati prema Istarskoj županiji po principu "toplo-hladno" te kako Istra neće biti talac nikakvih koalicija.

Kandidat za istarskog župana na predstojećim lokalnim izborima Damir Kajin kazao je u nedjelju kako Zakon o poljoprivrednom zemljištu trebalo promjeniti prije svega jer su se pojedini gradonačelnici i načelnici u Istri počeli igrati Bogova i ponašati se kao da dijele svoju djedovinu a ne imovinu države i zajednice. U tome ih se trebalo zaustaviti jer su počeli zemljom mešetariti te privatno stavljati ispred javnog, ustvrdio je Kajin. Dodao je kako je uvjeren da svaki od pedesetak najviđenijih IDS-ovaca ima na desetke hektara poljoprivrednog zemljišta, velika većina je u zakupu, ali je mnoga i u vlasništvu.

Komentirajte prvi

New Report

Close