Kajin: I crkve trebaju polagati račune kako troše novac iz proračuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. kolovoz 2013. u 15:25
Damir Kajin; Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Kajin smatra da se ugovor između RH i Svete Stolice treba mijenjati u dijelu koji propisuje da je Rimokatolička crkva oslobođena poreza.

 I crkve trebaju polagati račune kako troše proračunski novac, izjavio je danas nezavisni saborski zastupnik Damir Kajin u Puli, osvrčući se na najave kako će i crkve ubuduće morati dostavljati financijska izvješća o tome kako troše novac iz državnog proračuna.

"Država i crkve trebale bi pred svaki proračun odrediti za što će se utrošiti 330 milijuna kuna, koliko godišnje dobivaju iz državnog proračuna, jer onaj tko novac daje ima pravo znati kako se njegov novac troši", poručio je Kajin na konferenciji za novinare.

Potrebnim je ocijenio i promjenu ugovora između Hrvatske i Svete Stolice u dijelu koji propisuje da je Rimokatolička crkva oslobođena plaćanja poreza. "Taj bi se dio ugovora trebao mijenjati", kazao je.

Kajin je podržao stav ministra financija Slavka Linića i njegova ministarstva kako porezne inspekcije trebaju kažnjavati vlasnike ugostiteljskih objekata zbog financijskih nepravilnosti, ali ne i da se ti objekti zatvaraju.

"Rad bez računa je štetan za državu, ali i za svakoga tko radi legalno. Mislim da ljudi to polako shvaćaju. Taj rad bez računa se zatim pretvara u rad na crno i to treba sprječavati i kažnjavati, ali ne zatvarati objekte. Ljudima treba dati priliku da rade", naglasio je.

Kajin je govorio i o skorašnjoj beatifikaciji istarskog svećenika Miroslava Bulešića, kojeg je komunistička vlast mučki ubila 1947. godine u Lanišću, u župi u kojoj je tada služio.

"Ubojstvo Bulešića, kao i don Bonifacija koji je već proglašen blaženim, najveći su grijesi istarske poslijeratne povijesti", istaknuo je Kajin, dodavši da je Bulešić ubijen zbog režima "koji je dopuštao hajku protiv onih koji su branili svoju vjeru".

"Bulešićeva beatifikacija nije uperena protiv antifašista i antifašizma, jer njegovo ubojstvo s antifašizmom nema ništa. Stoga će najveća antifašistička gesta biti da svi antifašisti 29. rujna dođu u Arenu na njegovu beatifikaciju", poručio je bivši IDS-ovac.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Mona i stubido Kajin je uzeo privilegiranu penziju na jedan dan a mi ćemo raditi do 67. godine .

S posla na groblje .

I sada on nama priča o nekom poštenju .
K*urve o poštenju.

New Report

Close