Kad će stečaj, pita šef CityExa, radnici u strahu

Autor: Suzana Varošanec , 16. veljača 2016. u 07:42
CityEx prestao je raditi 18. siječnja

Polovica od 130 radnika dala otkaz, no strahuju za svoja prava ako se u tri mjeseca ne otvori stečaj.

Na zahtjev City Exa, koji u predstečaju nije uspio pronaći ni kupca ni strateškog partnera, a bez čije financijske podrške nema uvjeta za daljnje poslovanje, Financijska agencija 25. siječnja obustavila je postupak. No, stečaj još nije predložen, ali prijedlog za nj, doznajemo neslužbeno, uskoro bi trebao stići na Trgovački sud u Zagrebu.

To bi moglo ubrzati otvaranje stečaja koji je noćna mora većeg broja bivših radnika jer su dali otkaz, ali i direktora City Exa Silvija Radušića koji se našao na meti njihovih prozivki. Strahuju da će od otkaza do otvaranja stečaja proći više od tri mjeseca, čime bi izgubili pravo na tri minimalca i pola iznosa otpremnine po zakonu koji štiti radnička potraživanja u slučaju stečaja poslodavca. Situacija je osjetljiva jer je sve do jučer City Ex imao 1100 radnika, od kojih je 900 otpušeno u lipnju 2015. s dvije neisplaćene plaće.

Od preostalih 200 radnika, 70 ih je nastavilo raditi temeljem ugovora o radu na određeno vrijeme, koji su nedavno istekli. Poslovanje je obustavljeno 18. siječnja, ali nije uručen otkaz za 130 radnika zaposlenih na neodređeno jer tvrtka ne može isplaćivati plaće. To je navodno Radušić najavio, tvrde neki od radnika, no kasnije je to korigirano uključivanjem rizika u slučaju da se otvaranje stečaja odulji jer nitko ne može jamčiti kad će sud donijeti takvu odluku.

Riziku su izloženi oni koji su dali otkaz, a riječ je o 70-ak radnika, iz čijih redova ukazuju i na nepravilne platne liste koje nisu važeće na Fini. Radušić smatra da je Fina već trebala predložiti stečaj, a za probleme s listama ističe da o tome nije imao saznanja sve dok je trajao predstečaj. Najavljuje da će liste uskoro biti ispravljene. Što se otkaza radnicima tiče, kako objašnjava, u praksi toga nema jer bi se radnicima oduzelo pravo da sukladno svojim stečenim pravima odluče o tome što im je povoljnije: dati otkaz i ostvariti pravo na burzi ili se drugdje zaposliti, ili čekati stečaj i ostvariti prava po navedenom zakonu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close