Južna Koreja zabranila anonimnu trgovinu kriptovalutama

Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Trgovanje kriptovalutama posebno je popularno među mladima a zbog potražnje vrijednost pojedinih transakcija viša je i 30 posto nego u drugim zemljama.

Južna Koreja zabranila je upotrebu anonimnih bankovnih računa za transakcije kriptovalutama, prenose u utorak britanski mediji.

Zabrana stupa na snagu 30. siječnja a trebala bi spriječiti korištenje virtualnih valuta u kaznenim djelima poput pranja novca i približiti južnokorejsku regulativu financijskim propisima u drugim zemljama, objašnjava BBC.

Prema nekim je izvorima Južna Koreja treće tržište u svijetu za transakcije bitcoinima i drugim kriptovalutama. Prvo mjesto pripada Sjedinjenim Državama a drugo Japanu.

Zbog važne uloge Južne Koreje u svijetu digitalnih valuta odluke Seula mogu prouzročiti nagle oscilacije u njihovoj vrijednosti.

Vlasnici anonimnih 'novčanika' s digitalnim kriptovalutama u Južnoj Koreji morat će ih ubuduće vezati za bankovne račune pod svojim imenom i osigurati potvrdu identiteta. Slični su propisi na snazi i u SAD-u, napominje BBC.

Odvojeno će maloljetnim ulagačima i strancima biti zabranjeno otvaranje računa za kriptovalute.

Naknadno bi mogle biti uvedene još strože mjere, dodaje BBC, posjećajući da su južnokorejski dužnosnici početkom mjeseca kazali da se razmatra i mogućnost zabrane trgovanja kriptovalutama.

U ponedjeljak je novinska agencija Yonhap izvijestila da će vlasti odrezati povelike poreze platformama za trgovanje kriptovalutama kako bi i tim putem zauzdale bujanje aktivnosti u tom sektoru.

Trgovanje kriptovalutama posebno je popularno među mladima a zbog potražnje vrijednost pojedinih transakcija viša je i 30 posto nego u drugim zemljama, primjećuje BBC.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!