Jurčić o ‘švicarcima’: Presuda otvara pitanje ukidanja devizne klauzule

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. srpanj 2013. u 16:58
Arhivska fotografija, Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Na upit trebaju li, po njegovom mišljenju, banke prihvatiti nagodbu s klijentima koji su ih tužili, Jurčić je rekao da je to bio njegov prijedlog od početka spora.

Profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu i predsjednik Hrvatskog društva ekonomista Ljubo Jurčić kazao je da današnja presuda u slučaju 'švicarci' ponajprije otvara pitanje ukidanja devizne klauzule, odnosno vraćanja uloge kune kao domaće valute.

Komentirajući za Hinu nepravomoćnu presudu protiv osam hrvatskih banaka, koje su danas na zagrebačkom Trgovačkom sudu izgubile spor zbog kredita u švicarskim francima, Jurčić je kazao da je "presuda OK" i otvara puno širi proces, jer je devizna klauzula hrvatskom gospodarstvu naštetila možda i više od štete koju je nanijela građanima u ovom slučaju.

Njome je pokrenuto pitanje uvođenja kune i zaštite kune kao domaćeg novca, gdje je Hrvatska narodna banka (HNB) dopustila da strane valute preuzmu funkciju domaćeg novca i tako dopustila svojevrsnu povredu monetarnog suvereniteta Hrvatske, smatra Jurčić.

Tu je šteta najveća za hrvatsko gospodarstvo, čiju se vrijednost ne može odražavati ni u francima niti u eurima, kazao je Jurčić te dodao da je ova presuda korak naprijed u raščišćavanju te situacije.

Ističe i da se svugdje domaće transakcije provode u domaćem novcu, a da devizna klauzula treba postojati samo u međunarodnim transakcijama, kako bi se, na primjer, zaštitio strani partner u toj transakciji od devalvacije.

Da je kuna obavljala svoju funkciju katalizatora ne bi gospodarstvo bilo tu gdje je danas, i kad bi se kuni vratila funkcija domaće valute vrlo brzo bismo izašli iz krize, ustvrdio je Jurčić.

Na upit trebaju li, po njegovom mišljenju, banke prihvatiti nagodbu s klijentima koji su ih tužili, Jurčić je rekao da je to bio njegov prijedlog od početka spora.

Bilo bi dobro da se banke nagode s građanima koji bi temeljem ove presude mogli imati pravo na odštetu, a kako će to ići, ovisit će i o moći hrvatskih banaka i svjetskog kapitala, koji je u Hrvatskoj bio potpuno zaštićen, jer je sav rizik prenio na hrvatske građane, zaključuje Jurčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close