Jurčić: Ni traga politici koja bi zaustavila pad u Hrvatskoj

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. rujan 2013. u 17:17
Photo: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Ljubo Jurčić ocijenio je danas kako Vlada premijera Zorana Milanovića u 20 mjeseci nije naznačila politiku koja bi zaustavila pad u Hrvatskoj, zaustavila pad standarda građana i propadanje nacionalne imovine.

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, profesor na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu Ljubo Jurčić ocijenio je danas kako Vlada premijera Zorana Milanovića u 20 mjeseci nije naznačila politiku koja bi zaustavila pad u Hrvatskoj, zaustavila pad standarda građana i propadanje nacionalne imovine.

"Vladina politika ne cijeni se prema namjerama nego rezultatima, a dva najvažnija pokazatelja su materijalni standard građana i vrijednost nacionalne imovine. Materijalni standard građana pada i nije zaustavljen taj pad i tu ne možemo dati pozitivnu ocjenu Vladi. U 20 mjeseci nisu ni naznačili politiku koja bi zaustavila propadanje nacionalne imovine, pad standarda građana", kazao je Jurčić komentirajući za Hinu prvo godišnje Vladino izvješće o stanju u društvu.

Ističe kako nam je i kreditni rejting pao zato što nema ni traga politici koja bi zaustavila pad u Hrvatskoj.

Druga je Jurčićeva opaska da nije državnički da premijer u izvješću o stanju nacije vodi polemiku s društvenim grupama ili političkim protivnicima.

"Predsjednik Vlade predsjednik je svih građana bez obzira kojoj grupi ili politici pripadaju. Ne može se voditi međustranački ili razgovor s društvenim ili političkim grupama", kaže Jurčić.

To se radi u procesu dolaženja na vlast, ali kada ste na vlasti ne smijete imati te ideološke podjele, jer se borite za dobrobit sviju u Hrvatskoj, a ne time tko je napravio kakvu štetu, ističe Jurčić.

Osvrćući se pritom na dio premijerova govora o dugovima koje je ostavila bivša vlast, Jurčić kaže kako to nisu dugovi HDZ-a, to su hrvatski dugovi i Vlada mora to rješavati.

"Nije isprika to je napravio HDZ, ili što kažu znanstvenici ili politički protivnici. To nije znanstveni ili politički skup, jer premijer se obraća svima", smatra Jurčić.

Napominjući kako je riječ o prvom izvješću o stanju u društvu, Jurčić kaže kako bi se to možda moglo pripisati neiskustvu, ali i kako se pokazuje da se u državi vodi stranačka, a ne državna politika.

"Prvu su godinu trebali zaustavit pad gospodarstva, a ove već imati rezultate. Vlada se ne cijeni prema dobrim namjerama nego prema rezultatima", ponavlja Jurčić.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Tako se ni necija “strucnost” ne cijeni prema laprdanju u javnosti nego prema rezultatima a kod doticnoga u koloni rezultati stoji jedna velika 0.

Materijalni standard gradjana RH je 75 000€ sto je u usporedbi sa gradjanima Njemacke znatno vise (51 000€). Ukupna procjenjena vrijednost nekretnina u RH je oko 700 milijardi kuna. Ocito da hrvatima ne fale materijalna bogatstva nego neka druga…

New Report

Close