Dan nakon što su HEP i Ina potpisale ugovor o nabavi plina, Vlada danas smjenjuje Upravu i Nadzorni odbor HEP-a

Autor: Marija Brnić , 31. ožujak 2017. u 07:57
Foto: Grgur Zucko/PIXSELL

Konačni razgovori o novom vodstvu HEP-a bit će obavljeni danas netom uoči održavanja sjednice Vlade.

Dan nakon što su uprave HEP-a i Ine potpisale ugovor o jednogodišnjoj nabavi plina za opskrbu kućanstava uoči samog početka njegove primjene, Vlada se danas sprema opozvati aktualnu Upravu i Nadzorni odbor HEP-a, čiji su se čelnici proteklih tjedana navodno protivili zaključenju ugovora s Inom.

Tu vijest potvrdio je u emisiji Hrvatskog radija ministar državne imovine Goran Marić, no o tome tko bi naslijedio Nikolu Bruketu na čelu NO-a i Pericu Jukića na mjestu predsjednika uprave jučer ni sam Marić nije želio govoriti, tvrdeći da se u tom trenutku još razgovaralo o prijedlozima.  Iako je uži kabinet već usuglasio prijedloge za današnju sjednicu Vlade, imena novog vodstva HEP-a koje nudi Marić i o kojima bi se trebalo razgovarati na zatvorenom dijelu sjednice, nisu usuglašena s koalicijskim partnerom Mostom, u čijoj nadležnosti je sektor energetike.

 Konačni razgovori, kažu izvori iz Banskih dvora, biti će obavljeni danas netom uoči održavanja sjednice Vlade zakazane za poslijepodne. Mandat Perici Jukiću na čelnoj poziciji u HEP-u istekao je, inače, još u rujnu prošle godine i produljen mu je do opoziva s dužnosti, a kao potencijalni kandidati dosad iz vladinih krugova kotirali kadrovi iz HEP-ovog sustava – Nikola Rukavina, Marija Šiško Kuliš i Tina Jakaša, te HDZ-ov kandidat Ivica Mlinarević.

Koga iz Mosta preferiraju za prvu menadžersku poziciju u HEP-u, nije se probilo do javnosti. Međutim, bude li se Vlada pridržavala svoje uredbe koju je nedavno usvojila o imenovanjima uprava u javnim trgovačkim društvima, nasljednika Perici Jukiću i ostalim članovima uprave HEP-a moći će postaviti samo privremeno, do izbora provedenog postupkom javnog natječaja, koji bi trebao biti proveden kroz šest mjeseci.

Inače, ministar Goran Marić ovaj tjedan vrlo je aktivan u predlaganju novih kadrova u državnim poduzećima – na sjednici Upravnog vijeća Centra za restrukturiranje i prodaju, kojim on predsjedava, predložio je opoziv i nove članove u nadzornim odborima i upravama Borova, splitskog Jadroplova i Dalme, crikveničkog hotelijera Jadran, Hotela Makarska, slatinskog Agroduhana, te Pleter-usluga, Cluba Adriatic i tvrtke Meiso iz Goričana.  

Komentirajte prvi

New Report

Close