Josipović – Vlada će znati zaštititi nacionalni interes

Autor: Poslovni.hr/Hina , 09. studeni 2013. u 12:00
Photo: Filip Brala/PIXSELL

Vlasnička struktura Ine mora biti takva da se osigura nacionalni interes, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas u Zadru istaknuvši kako je siguran da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes.

Vlasnička struktura Ine mora biti takva da se osigura nacionalni interes, rekao je hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas u Zadru istaknuvši kako je siguran da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes.

"Ina je prevažna kompanija za Hrvatsku. Očito postoje razmimoilaženja između Vlade i MOL-a, no Vlada je na dobrom putu jer mora se uspostaviti zakonit način upravljanja Inom koji je na korist kompanije, dioničara ali i Hrvatske", rekao je predsjednik Josipović odgovarajući na pitanje novinara o jučerašnjoj najavi MOL-a da kreće se pripremama za prodaju svog udjela u Ini.

"Siguran sam da će Vlada naći najbolje rješenje i znati zaštititi nacionalni interes", istaknuo je Josipović novinarima za vrijeme posjeta zadarskoj Seljačkoj tržnici. Poručio je da budućnost hrvatske nacionalne naftne kompanije "mora biti vrlo dobra jer Ina ima kvalitetu".

Na pitanje novinara zna li možda tko će kupiti Inu, predsjednik Josipović je rekao da u to ne ulazi, ali da se Inu mora postaviti "čvrsto na noge", uspostaviti jasna pravila te da Ina mora biti organizirana sukladno zakonima Republike Hrvatske.

MOL je u petak navečer objavio da je ovlastio svoj Odbor izvršnih direktora da započne s pripremama za prodaju MOL-ovog udjela u Ini, ako s Vladom ne postigne dogovor, samo nekoliko sati nakon što je završen drugi krug pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o međusobnim odnosima u Ini.

Odlukom MOL-a izvjesnom postaje promjena pregovaračkih okvira koje je hrvatska Vlada prihvatila na sjednici u kolovozu te će poduzeti odgovarajuće mjere radi zaštite interesa RH, poručila je sinoć Vlada.

Već neko vrijeme traju napetosti između MOL-a, koji drži 49,1 posto dionica Ine, i Vlade, koja ima udjel od 44,84 posto i želi veći utjecaj u upravljanju Inom.

Vlada preispituje ugovore i optužuje MOL da ne ulaže dovoljno u Inu. Iz MOL-a, pak, odgovaraju da Hrvatska nije održala obećanje o preuzimanju plinskog biznisa koji Ini nanosi gubitke te upozoravaju da bi mogli tužiti Hrvatsku i zatražiti najmanje dvije milijarde kuna odštete, jer ga Hrvatska nije preuzela ili uvela tržišne cijene plina, što je dogovoreno 2009. godine.

Mađarska vlada je početkom listopada od MOL-a zatražila reviziju portfelja kompanije i najavila mogućnost prodaje Ininih dionica, nakon što je mađarska policija primila zahtjev za uhićenje direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska sumnjiči da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Komentari (8)
Pogledajte sve

OBEČAVAO JE MILIARDE DOLARA :
PREDSJEDNIĆE ZAŠTO NIJE NIŠTA OSTALO OD POSJETA KATARU ?

http://www.index.hr/vijesti/clanak/obecavao-je-milijarde-dolara-predsjednice-zasto-nije-nista-ostalo-od-posjeta-kataru-/710730.aspx

DOSTA JE BILO

Hrvatska vodi promašenu ekonomsku politiku u posljednjih deset godina. Ekonomsku politiku baziranu na javnoj potrošnji, uvozu, državnoj privredi, subvencijama, bacanju novaca u bunar, korupciji, odsustvu smislenih reformi i vječitoj nadi u strane investitore koji će preporoditi Hrvatsku.
Ovo živo blato nas je koštalo ne samo izgubljenih deset godina, već i 300.000 izgubljenih radnih mjesta, uništene privrede, javnog duga na nivou 60% BDP i deficita koji ove godine a i naredne – prelazi 6%.

http://www.index.hr/vijesti/clanak/srpski-ministar-privrede-odrzao-lekciju-cijelom-balkanu/710676.aspx

…Denisa Kuljiša uz opasku: “Pogledajte tu jasnoću mišljenja, čistoću patriotskog liberalnog opredjeljenja.
Gotovo sve što kaže vrijedi i za Hrvatsku.
A što mi imamo?
Onog splitskog notornog bezveznjaka Grčića…”

Evo opet onoga čija funkcija uopće ne treba maloj, siromašnoj i korumpiranoj Hrvatskoj.

Funkcija predsjednika države je samo trošak za hrvatske građane.

Štititi nacionalni interes! KOje to nacije? Pa oni nisu na čelu hrvatske nacije nego na čelu jugo-komunističke, ateističke i homoseksualne skupine ljudi kojima kolo vode Srbi. On zna samo za njihove interese.

New Report

Close