Josipović uz Adrovića dovodi u Savjet još jednoga bankara

Autor: Sandra Bartolović , 28. veljača 2010. u 22:00

Predsjednika će savjetovati i predsjednik Uprave Plive Matko Bolanča, a u bankarskom dijelu pojačanje će izabrati između čelnika PBZ-a Bože Prke i Zabe Franje Lukovića

Savjet za gospodarstvo predsjednika Ive Josipovića, koji je na prvu loptu uspaničario i uzrujao premijerku Jadranku Kosor, ovih će dana biti popunjen još nekim krupnim i zvučnim menadžerskim imenima.

Krenule preporuke
Kako neslužbeno doznajemo, u red gospodarskih savjetodavaca ulazi i predsjednik Uprave Plive Matko Bolanča, a očekuje se kako će im se, uz predsjednika Uprave Raiffeisen banke Zdenka Adrovića, priključiti i netko od vodećih bankara u državi. Odabir će najvjerojatnije biti između Franje Lukovića, čelnika Zagrebačke banke ili Bože Prke, predsjednika Uprave Privredne banke, koji su obojica nazočili Josipovićevoj inauguraciji. Tom se prilikom Prka odmah i preporučio za dobru suradnju predsjedniku, izjavivši kako vjeruje da će Josipović biti bolji predsjednik od svog prethodnika jer je “Stipe dosta bio populist”. Predsjednikov gospodarski savjet s radom bi trebao početi nakon što se Josipović za tjedan dana u Vladi sastane s premijerkom i ministrom financija Ivanom Šukerom koji bi mu trebali predočiti situaciju u proračunu i dinamiku njegova punjenja. Nakon toga šef države će se konzultirati sa svojim savjetom i dati svoje mišljenje, a intencija je da se savjet tematski okuplja po pojedinim gospodarskim pitanjima i problemima. U tijeku je i ustrojavanje Vijeća za socijalnu pravdu na Pantovčaku, koje se čini kao iznuđeno tijelo s obzirom na to da u prvotnoj shemi novog ustroja Ured predsjednika nije postojao, ali je njegovo utemeljenje najavljeno nakon oštrih javnih kritika kako je predsjednik odlučio da ga o ekonomskim stvarima savjetuju dominantno zastupnici krupnoga kapitala.

Zgusnut raspored
Uz predstavnike radništva, koje će u to tijelo nominirati sindikati, Josipović se planira o socijalnim i društvenim temama konzultirati i s predstavnicima ostalih društvenih i socijalnih grupacija, pa će u Vijeću biti i predstavnici Crkve, ugledni intelektualci poput čelnika GOLJP-a Zorana Pusića, lidera Građansko-etičkog foruma Hrvatske, svećenika i sociologa don Ivana Grubišića, predstavnici nevladinih organizacija i ženskih udruga. Povjerenik za radništvo bit će netko od mlađih sindikalista. Predsjedniku Josipoviću već se lagano zgušnjava i raspored državničkih posjeta, a za početak će danas, u ponedjeljak u 11 sati, otići na kavu svom prethodniku Mesiću u njegov novi ured bivšeg predsjednika u Grškovićevu. Potkraj tjedna slijedi dvodnevni posjet Bruxellesu gdje ga očekuju susreti s najvišim dužnosnicima EU i NATO-a. O stanju pristupnih pregovora prije puta iscrpno će ga izbrifirati glavni pregovarač Vladimir Drobnjak i šefica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora Vesna Pusić. Sredinom mjeseca predsjednika Josipovića prva inozemna bilaterala vodi u Sloveniju na razgovore s kolegom Danilom Türkom, a potom će u istom “điru” obići Austriju i Mađarsku gdje će ga ugostiti kolege Heinz Fischer i Laszlo Solyom.

Komentari (1)
Pogledajte sve

M.Bolanča i D.Kuštrak, savjetnici Predsjednika Republike Hrvatske, ljudi moji pa zar je to moguće ?
U vrijeme kada je D.Kuštrak bio Predsjednik Uprave Medike dd (nakon što je poslije izgubljenih izbora morao napustiti sinekuru u Ministarstvu financija) M.Bolanča je bio jedan od direktora Plive dd i predsjednik Nadzornog odbora Medike dd. Njihova je suradnja bila idilična, Kuštrak je sudu tužio svog poslodavca Mediku dd, Bolanča mu se nije suprostavio, a nakon izgubljenog sudskog spora protiv svog poslodavca Kuštrak postaje Predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca, dok Bolanča nakon prodaje Plive postaje njen Predsjednik Uprave.Koliko je dvojac koristi učinio Mediki dd govori i činjenica da je Kuštrak pod nadzorom i kontrolom Bolanče kupio i preplatio posrnule tvrtke Farmis i Farmakon te da je Medikinim novcem kupovao ljekarničke “licence” po višemiljunskim cijenama, a tako je kupio i neke podrume na periferiji grada, koji ne samo da nikada nisu postali vlasništvo Medike dd, već unatoć miljunskim ciframa uloženim u njihovo uređenje oni nisu nikada privedeni nikakvoj poslovnoj svrsi.

New Report

Close