Josipović: Sada je kasno za povlačenje tužbe protiv Srbije

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. veljača 2014. u 13:47
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Predsjednik Ivo Josipović danas je u Splitu poručio rekao kako je sada kasno da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije, jer smo, istaknuo je, ušli u fazu u kojoj nije moguće doći do dogovora.

Predsjednik Ivo Josipović danas je u Splitu poručio rekao kako je sada kasno da Hrvatska povuče tužbu za genocid protiv Srbije, jer smo, istaknuo je, ušli u fazu u kojoj nije moguće doći do dogovora.

"Po meni, a o tome sam govorio i prije, moglo se više postići nekim dogovorom u ranijoj fazi, ali evo, takve su uglavnom bile političke okolnosti, dogovora nije bilo. Vidjet ćemo što će sud odlučiti", kazao je predsjednik Ivo Josipović tijekom posjeta skupu maslinara, ocijenivši kako hrvatsko inzistiranje na tužbi ne bi trebalo utjecati na odnose između Srbije i Hrvatske.

"Neće biti nikakvih negativnih posljedica jer obje države znaju da je sudski spor nešto što može završiti na različite načine. Jedno su zapravo razmatranja što je bilo u prošlosti. Zločina je bilo strašno puno, to svi znamo. Jesu li dosegli pravnu kvalitetu genocida to će odlučiti sud, vidjet ćemo", rekao je predsjednik.

Za skore parlamentarne izbore u Srbiji kazao je da je to stvar naših susjeda, koji će izabrati one političare i političke opcije za koje smatraju da su njima najbolje. Ono što Hrvatska kao susjed očekuje, dodao je, je da svaka nova vlada bude sposobna i voljna širiti dobru suradnju, te da se rješavaju nagomilani problemi kojih je još jako puno.

"U tom kontekstu treba još puno raditi na pravima hrvatske nacionalne manjine u Srbiji, ali i srpske manjine u Hrvatskoj", rekao je.

Novinare je zanimalo i njegovo mišljenje o Željki Markić i moguće okupljanje desnice pod njenim vodstvom, na što je odgovorio da je to legitimni politički pokret, te da stoga nema nekog posebnog komentara. Izrazio je nadu da će taj politički blok svojim radom doprinijeti demokraciji i Hrvatskoj.

Na upit novinara je li zadovoljan radom glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića i misli li da je vrijeme da ga nakon 12 godina naslijedi netko drugi, Josipović je odgovorio da o tome tko će biti glavni tužitelj odlučuje Sabor, pa se zato ne želi upuštati u takve komentare.

"Ipak bih rekao da je riječ o nekoliko godina uspješnog rada. Bilo je dobrih rezultata. Mislim da smo svi skupa, pa i gospodin Bajić koji je za to zaslužan, napravili puno na progonu korupcije i organiziranog kriminala, a naravno sada treba vidjeti što će odlučiti Sabor, treba li i dalje ostati ili će doći netko novi", rekao je.

Upitan kako mu je oko, s obzirom na nedavnu operaciju, kazao je kako dobro vidi, istaknuvši da je za političare jako važno da dobro vide.

Maslina kao mediteranska kultura ga asocira na uspjeh, veliki trud i odličan rezultat, otkrio je nakon otvorenja XI međunarodne manifestacije maslinara Mediterana "Maslina Split 2014".

"Ovaj skup je i ove godine pokazao da je maslina jedan od naših brendova. Bio sam ugodno iznenađen sjajnim rezultatima iako vremenske okolnosti nisu uvijek bile najbolje. Drago mi je da je puno ljudi ovdje došlo i to ne samo iz Hrvatske već i iz drugih mediteranskih zemalja. Čak su došli neki koji nisu iz mediteranskih zemalja, ali ovdje imaju koju maslinu i rade dobro ulje", izjavio je Josipović.

Dodao je kako mu je bilo drago čuti što je sve Hrvatska učinila posljednjih 15 godina u poticanju i razvoju maslinarstvo, te se nada da će tako i ostati. Novinarima je otkrio da ima malu, sobnu maslinu-oblicu.

Predsjednik će u 13 sati u sklopu humanitarne akcije "Palčić gore" biti na svečanoj primopredaji neonatalnog EEG monitora na Odjelu za neonatologiju splitskog KBC-a, a doznaje se da će popodne posjetiti i Lepu Smoje, suprugu preminulog splitskog novinara Miljenka, za koju je pripremio cvijeće i bombonjeru.

Komentirajte prvi

New Report

Close