Josipović s Tadićem primio nagradu Medalja za toleranciju

Autor: Agencija VLM , 17. listopad 2012. u 08:20
Boris Tadić i Ivo Josipović / PXL

Josipović i ja smo se ponašali drukčije: analizirali smo stanje, vidjeli što se može popraviti i išli to popraviti- rekao je Boris Tadić.

Predsjednik Ivo Josipović u Bruxellesu je preuzeo nagradu Medalja za toleranciju, koju je dobio zajedno s bivšim predsjednikom Srbije Borisom Tadićem, a uoči ceremonije sastao se i s predsjednikom Europskog parlamenta Martinom Schulzom koji je dan ranije u njemačkim medijima izjavio da 1. srpnja 2013. kao datum ulaska Hrvatske u EU nije upitan.

– Ne brinite, jedna ili dvije izjave kakve čujemo posljednjih dana neće spriječiti Hrvatsku da na vrijeme, 1. srpnja 2013., postane članicom EU – rekao je Schulz na ceremoniji dodjele nagrada Josipoviću i Tadiću. O bivšem srbijanskom predsjedniku Martin Schulz govorio je kao o čovjeku koji je zaslužan što Srbija danas ima status kandidata za EU.

Predsjednik Josipović primio je, zajedno s Tadićem, nagradu koju dodijeljuje Europsko vijeće za toleranciju i pomirbu, institucija kojoj su na čelu bivši predsjednik Poljske Aleksander Kwasniewski i predsjednik Europskog židovskog kongresa Moshe Kantor. U obrazloženju nagrade navodi se da su susreti i izjave dvojice predsjednika ojačali temelj za razvoj kulture komemoracije i tolerancije u jugoistočnoj Europi, što je temelj za daljnju demokratizaciju i pomirenje.

– Kod nas je sklonost da se srlja u konflikt bila dominantna forma ponašanja. Josipović i ja smo se ponašali drukčije: analizirali smo stanje, vidjeli što se može popraviti i išli to popraviti. To je razlog zašto smo danas dobili Medalju za toleranciju – rekao je Boris Tadić, kojega je Josipović u svome govoru nazvao iskrenim prijateljem.

Komentirajte prvi

New Report

Close