Josipović s Ljubićem o zbrinjavanju izbjeglica i interno raseljenih osoba

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. siječanj 2013. u 09:26
Ivo Josipović / Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Programom se želi zaključiti pitanje izbjeglica u regiji pružanjem trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 74 tisuće osoba ili 27 tisuća domaćinstava u sve četiri države regije.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović primit će u četvrtak ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Damira Ljubića s kojim će razgovarati o provedbi regionalnog programa stambenog zbrinjavanja izbjeglica i interno raseljenih osoba, priopćio je u srijedu ured predsjednika.

Tim se programom želi zaključiti pitanje izbjeglica u regiji pružanjem trajnih i održivih stambenih rješenja za oko 74 tisuće osoba ili 27 tisuća domaćinstava u sve četiri države regije. Posebnu vrijednost programa predstavlja činjenica da je izbjeglim i raseljenim osobama ponuđena mogućnost da se opredijele za reintegraciju ili za povratak.

Na donatorskoj konferenciji koja je održana u travnju 2012. u Sarajevu registrirano je više od 260 milijuna eura donacija za provedbu ovog programa, navodi se u priopćenju. Nadležne institucije BiH uputile su 7. siječnja javni poziv izbjeglicama na povratak u BiH. Do 1991. u BiH, točnije na području Republike Srpske, živjelo je oko 200 tisuća Hrvata koji su gotovo svi izbjegli, a vratilo se tek 5 posto stanovništva ili nešto više od 10 tisuća.

Osim kroz Regionalni program, Hrvatska i kroz program hrvatske vlade nastoji potaknuti povratak izbjeglih Hrvata u BiH, u što je dosada uloženo više od 250 milijuna kuna, navodi se u priopćenju Ureda Predsjednika.

Uz Josipoviće i Ljubića, na sastanku u Zagrebu sudjelovat će i potpredsjednik hrvatske vlade i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić.

Komentirajte prvi

New Report

Close