Josipović počinje s preseljenjem u Visoku, Grabar Kitarović negoduje

Foto: Petar Glebov / Pixsell Foto: Petar Glebov / Pixsell

Predsjednik Republike Ivo Josipović postupit će po odluci Vlade o preseljenju Ureda predsjednika u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici.

Predsjednik Republike Ivo Josipović postupit će po odluci Vlade o preseljenju Ureda predsjednika u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici, a taj proces počet će ovoga tjedna, potvrdio je u nedjelju Ured predsjednika.

Vlada je, naime, na sjednici u četvrtak Uredu predsjednika na upravljanje dala rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici, u koju je preseljenje svoga ureda najavila izabrana predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Istodobno, Vlada je na upravljanje Državnome uredu za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) dala cijeli kompleks na Pantovčaku.

Iz Ureda predsjednika Hini je rečeno da proces preseljenja u Visoku ulicu može početi idućega tjedna na način da se od DUUDI-ja, koji je do sada upravljao rezidencijom u Visokoj ulici, preuzmu ključevi i elaborat o rezidenciji. Rezidencija u Visokoj ulici, naime, objekt je spomeničke baštine.

Iz Ureda dodaju da će Josipović Vladinu odluku primjenjivati poštujući proceduru i dinamiku procesa preseljenja, primjerice sigurnosne aspekte, o čemu će obavještavati izabranu predsjednicu Grabar-Kitarović.

Ako preseljenje ne bude završeno do kraja mandata Ive Josipovića, onda je na izabranoj predsjednici da, kada preuzme dužnost, završi to preseljenje ako to želi, rečeno je Hini u Uredu predsjednika. Josipoviću mandat istječe 18. veljače u ponoć.

Ured Grabar-Kitarović: Josipović odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti ako donese odluku o preseljenju

Ured izabrane Predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović poručio je u nedjelju kako će predsjednik Ivo Josipović biti odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i onemogućavanje demokratske primopredaje vlasti ako donese odluku o preseljenju Ureda predsjednika s Pantovčaka u rezidenciju u zagrebačkoj Visokoj ulici.

Vlada je na sjednici u četvrtak Uredu predsjednika na upravljanje dala rezidenciju u Visokoj ulici, u koju je preseljenje svoga ureda najavila izabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, a iz njenog Ureda naglašavaju da Vlada tom odlukom nije donijela odluku o preseljenju kao ni odredila rok za preseljenje. Stoga je odgovornost na Josipoviću, jer on donosi i potpisuje odluku o preseljenju, ističu u Uredu izabrane predsjednice.

Ako Josipović potpiše takvu odluku, kažu, tim će činom pokazati da želi onemogućiti normalnu, demokratsku primopredaju vlasti, a vrijeme će pokazati koja je stvarna pozadina tog postupka.

U Uredu Grabar-Kitarović pritom podsjećaju da je Josipović kazao kako u vremenu do primopredaje predsjedničke dužnosti neće potpisivati važne odluke, a preseljenje, napominju, to svakako jest.

Od predsjednika Josipovića očekuje se da se drži svog obećanja, a ako potpiše odluku o preseljenju bit će odgovoran za ugrožavanje nacionalne sigurnosti i sigurnosti izabrane predsjednice, naglašavaju u Uredu izabrane predsjednice.

Stoga jedinim ispravnim i korektnim potezom smatraju da se primopredaja održi na Pantovčaku.

Nitko iz tima izabrane predsjednice neće sudjelovati u preseljenju bilo čega s Pantovčaka u rezidenciju u Visokoj dok se ne obavi primopredaja na Pantovčaku, dodaju.

Upozoravaju pritom da Pantovčak ima sve ono što rezidencija u Visokoj nema, poput neprobojnih stakala, zaštićene komunikacije, tzv. gluhe sobe, sefova u kojima su dokumenti, državne tajne.

Stoga se primopredaja može obaviti samo na Pantovčaku, dodaju, jer su tamo klasificirani dokumenti koje treba preuzeti pri primopredaji, a ako se oni "nabacaju u kutije i prenesu u Visoku" u kojoj ne postoje sefovi bit će riječ, ponavljaju iz Ureda izabrane predsjednice, o onemogućavanju primopredaje i izravnom udaru na nacionalnu sigurnost.

Ako do preseljenja, posebice tajnih dokumenata, ipak dođe prije inauguracije, upozoravaju iz Ureda Grabar-Kitarović, pokrenut će se pitanje odgovornosti onih koji su dozvolili da arhiva Ureda predsjednika prije primopredaje bude izmještena na drugu lokaciju bez suglasnosti izabrane predsjednice.

Grabar-Kitarović će, naglašavaju iz njenog Ureda, ispuniti svoje obećanje iz kampanje o preseljenju Ureda u Visoku ulicu te će, nakon što preuzme dužnost predsjednice Republike, pokrenuti proceduru i to, kao što je i najavila, formiranjem stručnog povjerenstva koje će "obaviti kvalitetnu pripremu kako bi novi ured zadovoljio sve standarde, uzimajući u obzir i troškove preseljenja".

Iz njenog Ureda pritom ponavljaju da Grabar-Kitarović svoje obećanje nije dala zbog "preseljenja radi preseljenja nego radi bitno manjih troškova ureda".

Ured izabrane predsjednice ogorčen je načinom na koji je pitanje preseljenja stavljeno u fokus javnosti, ocjenjujući kako je riječ o manipulaciji i klasičnoj političkoj namještaljci koju je javnost prepoznala.

Grabar-Kitarović je pobijedila na izborima zalažući se za bolji život građana, za ostanak mladih u Hrvatskoj i povećanje standarda, pa je stavljanje fokusa na pitanje preseljenja deplasirano u trenucima kad još nije ni preuzela svoju dužnost, kažu.

Vladina je odluka, dodaju, donesena mimo svih potrebnih procedura koje se moraju zadovoljiti da bi se uopće moglo razmišljati o preseljenju ureda na bilo koju lokaciju.

Napominju pritom da je sigurnosna procjena za rezidenciju u Visokoj napravljena za odsjedanje stranih izaslanstava te dodaju kako je, prema informacijama kojima raspolažu, u međuvremenu napravljena nova sigurnosna procjena za Ured predsjednika te da je ona negativna, ali ju je Vlada zanemarila pri donošenju odluke.

Sve to upućuje na to da je riječ o vrlo opasnoj manipulaciji kojom se ugrožava nacionalna sigurnost i sigurnost izabrane predsjednice, upozoravaju u Uredu izabrane predsjednice.

Komentari (93)
 • Moller
  Moller 11:56 12.2.2015.

  Ivi sretan PRAVI PUT u ropotarnicu hrvatske politike, sada će morati uzimati GO za posjećivanje srpskih derneka, e neka

 • XceeD
  XceeD 11:11 12.2.2015.

  @ mikro
  http://www.jutarnji.hr/vjernici-su-manje-inteligentni-od-ateista-rezultati-istrazivanja-nad-1500-nadarene-djece-od-1921–pa-sve-do-danas-/1119677/ [jutarnji.hr]
  Ima jako puno članaka o toj činjenici.

 • hasenfefer
  hasenfefer 23:43 11.2.2015.

  mikro


  Živi mrtvaci su oni koji žive tijelom i umom a ne duhom … može se to i prominiti
  A ovo drugo što si napisa bolje bi bilo da nisi …. ovako si se osramotija

  Pa ja se ne sramim svoje religije kao neki.
  Isto tako ne širim mržnju prema drugim načinima života ili religijama, jer to nije bit kršćanstva.

  Bog je stvorio čovjeka i dao mu mozak i srce.
  Mozak mu je dao da razmišlja.

  Korištenjem mozga i srca, javlja se ljubav i osjećaji prema svojim bližnjima. odnosno ljubav prema svim živim bićima.

  Širenjem ljubavi, davanjem ljubavi, razvija se duša čovjeka.

  Ta duša čovjeka je u kršćanstvu ulaz u vječni život.

  Isus je umro na križu zbog čovječanstva.

  Da li je?

  Je.

  Da li je onda uskrsnuo? Opet je odgovor da.

  Kako se zove čovjek koji umre i onda oživi. Živi mrtvac.
  Jer da je mrtav, bio bi mrtvi mrtvac.

  Znači bit kršćanstva je da kad umrete i dalje živite.

  Tko poštuje 10 božjih zapovijedi će to doživjeti.

  Bog je tu bio vrlo jasan.
  Tko vjeruje u mene živjeti će vječno.

  I ne radi se samo o duši, već i o tijelu.

  Jer da se radi samo o duši onda bi i tijelo Isusa ostalo u grobu, a to nije slučaj.

  Otkud znate da ovi koji su se držali 10 Božjih zapovijedi neće ostati u svojem tijelu, sa svojom dušom i sjećanjima.

  Dok ovi koji ne vjeruju u Boga i njegove zapovijedi ostati će trunuti u grobu.
  Bez mozga, sjećanja i duše.

  Živi mrtvaci su oni koji žive tijelom i umom a ne duhom … može se to i prominiti

  Tko ste Vi da sudite ljudima kako da žive?

  To može samo Bog.

  Gledanje tuđih života samo u ljudi potiče ljubomoru i služe za širenje tračeva.

  Koliko znam, to je i Papa Franjo osudio.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana Pogledaj sve