Josipović: Neulazak Hrvatske u EU bio bi loš scenarij i za Hrvatsku i za Sloveniju

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. siječanj 2013. u 17:26
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da ako Slovenija ubrzo ne ratificira hrvatski pristupni ugovor Hrvatska neće 1. srpnja u EU.

Predsjednik Republike Ivo Josipović izjavio je danas da ako Slovenija ubrzo ne ratificira hrvatski pristupni ugovor Hrvatska neće 1. srpnja u EU, no dodao je i kako je uvjeren da svi hrvatski, ali i slovenski političari znaju da bi takav scenarij bio iznimno loš, kako za Hrvatsku tako i za Sloveniju.

"Sigurno da bi u tom slučaju i odnosi i položaj Slovenije u međunarodnoj zajednici bili drugačiji, a vjerojatno bi drugačiji bili i naši odnosi, no mislim da govorimo o scenariju koji nije previše vjerojatan", ustvrdio je predsjednik Republike u emisiji Hrvatskog radija "S predsjednikom uz kavu".

Za prijedlog zakona o strateškim investicijama rekao je kako nam je zakon takvog profila potreban.

"To ne znači da bismo se suglasili s nekom pljačkom ili narušavanjem općeg interesa. Naravno da kroz javnu raspravu treba čuti, ako postoji potreba za ugradnju određenih jamstvenih mehanizama od samovolje, korupcije ili bilo čega što može pratiti određene gospodarske odnose, i ugraditi u zakon", ustvrdio je predsjednik Josipović.

Na pitanje o primjedbama da se u potpunosti isključuje lokalna zajednica iz odlučivanja o projektima, Josipović je kazao kako nije prihvatljivo da jedna mala lokalna zajednica u potpunosti blokira nešto što je od općeg javnog interesa.

Predsjednik Republike ponovno se osvrnuo na raspravu o zdravstvenom odgoju rekavši kako u Hrvatskoj nedostaje kultura komuniciranja te su upravo zbog toga pređene granice tolerantnog razgovora.

"Bilo je puno diskvalifikacija, a to nije doprinijelo rješavanju onog što je meritum rasprave", ocijenio je.

Zdravstveni odgoj je potreban, a sve drugo stvar je rasprave, poručio je dodavši kako osobno smatra kako kod onih zahvata koji izazivaju određene sporove uvijek treba biti spreman na raspravu i pustiti svima koji žele nešto reći da to i učine.

Upitan o porukama krčkog biskupa Valtera Župana kako treba mijenjati zakon o pobačaju Josipović je ustvrdio kako je sloboda pobačaja i odlučivanje o rađanju temeljno pravo žene i roditelja. "Nitko ne zagovara pobačaj kao takav, pobačaj je zlo, ali pravo na odlučivanje o potomstvu je u rukama roditelja, prvenstveno žene, kada govorimo pobačaju", poručio je.

Na pitanje o mogućnosti da se reguliraju prava istospolnih parova, Josipović je kazao kako misli da svatko, bez obzira na seksualnu orjentaciju, treba uživati sva prava. "Mi smo pred novim pozitivnim izazovom ujednačavanja prava svih hrvatskih građana", poručio je.

Predstavu Dalibora Matanića "Fine mrtve djevojke", kazao je, još nije stigao pogledati dodavši međutim da će je vjerojatno pogledati. Niječno je odgovorio na pitanje bi li zabranio plakat s dva zagrljena kipa Bogorodice, kako je to učinjeno s Gavellinim plakatom za tu predstavu. Dodao je međutim kako to ne znači da možda ne bi vodio računa da, ako to nekog vrijeđa, napravi drugačiji plakat.

 

Komentirajte prvi

New Report

Close