Josipović ne dovodi u pitanje izbornu pobjedu Grabar Kitarović

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. siječanj 2015. u 14:55
Foto: Grgur Žućko / Pixsell

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je izjavu Petrović Jakovina potezom očajnika.

Nakon što je članica stožera Ive Josipovića Sandra Petrović Jakovina izjavila medijima da je pobjeda Kolinde Grabar Kitarović na predsjedničkim izborima upitna zbog čega bi se o svemu trebao izjasniti Ustavni sud, predsjednik na odlasku Josipović izjavio je da ne dovodi u pitanje pobjedu njegove protukandidatkinje i da savjetnica njegova stožera "govori u svoje ime".

"Predsjednik Republike Ivo Josipović je sve na temu pobjednika predsjedničkih izbora rekao u izbornoj noći kada je priznao poraz i čestitao novoizabranoj pobjednici. Izborni stožer Ive Josipovića više ne postoji i gospođa Sandra Petrović Jakovina je mogla govoriti samo u svoje ime", odgovorio je u srijedu Ured predsjednika Josipovića. Ured napominje da se predsjednik Republike nije i neće se miješati u ovlasti tijela koja su nadležna za provođenje izbornog procesa i proglašenje rezultata.

Član Predsjedništva HDZ-a Gordan Jandroković ocijenio je izjavu Petrović Jakovina potezom očajnika.

"Šteta je što nakon prve korektne reakcije na gubitak predsjedničkih izbora Ive Josipovića koja je bila u duhu demokratskih uzusa sada iz njegovih krugova stižu i takve informacije", izjavio je Jandroković.

Siguran je, kaže, da pravno za to nema nikakvog utemeljenja. Radi se o potezu očajnika koji u nedostatku snage da prihvati poraz smišlja politikanske načine djelovanja", istaknuo je Jandroković.

Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko izjavio je kako je eventualni zahtjev za preispitivanje rezultata izbora pitanje za Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud te da se on ne namjerava miješati u njihove ovlasti.“

Ponovio je kako je on kao predsjednik Hrvatskoga sabora čestitao Kolindi Grabar Kitarović na izboru za predsjednicu Republike, baš kao što joj je pobjedu priznao i čestitao i aktualni predsjednik Ivo Josipović.

Petrović Jakovina je u izjavi za Tportal dovela u pitanje rezultate izbora smatrajući da članak 17/4 Zakona o izboru predsjednika Republike nije u skladu s čl. 95 Ustava RH. Taj članak Ustava kaže kako je za pobjedu na predsjedničkim izborima potrebno osvojiti većinu glasova svih birača koji su glasali.

"Ustav ne poznaje prvi i drugi krug. Tamo stoji da se izbori ponavljaju kad jedan kandidat ne dobije većinu glasova svih koji su izišli na birališta. Zakon bi trebao razrađivati ovu ustavnu normu, ali u njemu piše da je za pobjedu potreban najveći broj birača koji su glasali", rekla je Petrović Jakovina.

Ona kasnije nije željela komentirati svoju izjavu.

DIP je najavio priopćenje o tom slučaju.

Komentirajte prvi

New Report

Close