Josipović kaže da je Hrvatska potvrdila privrženost demokraciji

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. siječanj 2015. u 15:01
Foto: Robert Anić / Pixsell

Diplomatima je izrazio zahvalu što su mu “svesrdno pomagali”.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović u ponedjeljak je rekao da je početak 2015. obilježen predsjedničkim izborima na kojima je Hrvatska i ovaj puta potvrdila privrženost demokraciji te novoizabranoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović zaželio uspjeh u obnašanju dužnosti.

"Godina koju smo upravo započeli u Hrvatskoj je obilježena predsjedničkim izborima, okončanjem mojeg i početkom mandata naše novoizabrane predsjednice gospođe Kolinde Grabar Kitarović. Svjedočili ste da je Hrvatska i ovaj put potvrdila da je privržena demokratskoj praksi koju je prihvatila od svojeg osnutka", rekao je Josipović na tradicionalnom prijemu za diplomatski zbor te prvoj predsjednici države zaželio "uspjeh u obnašanju dužnosti".

"Ovo je također prilika i da izrazim nadu da ćete i gospođi Grabar-Kitarović pristupiti s jednakom dobronamjernošću i razumijevanjem te da će vaša buduća suradnja biti obilježena istim intenzitetom i razinom podrške kakvu sam i sâm uživao", kazao je Josipović pred 63 veleposlanika i predstavnika sedam međunarodnih organizacija akreditiranih u Hrvatskoj.

Diplomatima je izrazio zahvalu što su mu "svesrdno pomagali" u njegovim nastojanjima da produbi i ojača postojeća i otkrije nova partnerstva.

U svim tim naporima tijekom mandata, kazao je Josipović, surađivao sam s dvije vlade različitog ideološkog predznaka što se nije pokazalo kao prepreka.

"Dapače, u zaštiti i promicanju hrvatskih nacionalnih interesa djelovali smo sinergijski. Nadam se da će se takva praksa nastaviti i u mandatu Kolinde Grabar-Kitarović", kazao je.

Izrazio je čvrsto uvjerenje da će Hrvatska i u idućem razdoblju ostati vjerna idealima demokracije i vrijednostima koje ona nosi.

"Kao predsjednik uvijek sam beskompromisno zagovarao toleranciju, suživot, kompromis i dijalog. Uvjeren sam da će nas te vrijednosti voditi i u budućnosti", rekao je Josipović.

Osvrnuvši se na svoj petogodišnji mandat, podsjetio je prvo na trenutak preuzimanja dužnosti predsjednika, kada je Hrvatske bila kandidat za članstvo u EU, a svi u zemlji podređeni istom cilju – punopravnom članstvu u Uniji koji je bio zacrtan odmah nakon osamostaljenja.

"U ostvarenje tog cilja, uloživši autoritet i vjerodostojnost, ugradio sam svoj doprinos", kazao je predsjednik.

Kako je rekao, značajan dio svog mandata posvetio je unapređenju dobrosusjedskih odnosa u jugoistočnoj Europe, zadaći koja "nije bila jednostavna zbog živih sjećanja, trauma i još vidljivih posljedica rata".

"No suradnja sa susjedima naša je trajna i kontinuirana obveza", istaknuo je predsjednik i dodao da je na premisama mira, sigurnosti i stabilnosti, kao osnovne pretpostavke napretka i prosperiteta, gradio svoj pristup odnosima u regiji.

Smatra da iako još uvijek nisu do kraja uređeni odnosi u regiji, objektivan će promatrač uočiti veliki napredak u odnosu na pozicije s kojih se krenulo.

Prema njegovim riječima, predsjednički su mandat obilježile i dramatične strateške globalne mijene.

"U Hrvatsku se prelila gospodarska kriza koja nažalost kod nas još uvijek traje, promijenili su se strateški odnosi u svijetu i na našem kontinentu, suočeni smo s novim izazovima kao što su terorizam, klimatske promjene, ebola (…) Potvrđene su pouke kojima nas je i ranije poučavala globalizacija – a to je da je nemoguće probleme rješavati samo unutar granica jedne države", poručio je predsjednik.

U svijetlu nedavnih terorističkih napada u Parizu u kojima je izgubljeno 17 života, predsjednik države je kazao da smo "svjedoci jačanja globalnog terorizma koji udara na temeljne vrijednosti" tekovine zapadnih demokracija, uključujući i pravo na različitost, miran suživot i slobodu izražavanja.

"Terorizam je pošast današnjice (…) On izvire iz ekstremizma i isključivosti koju moramo ustrajno suzbijati gdje god i u kojem god se obliku pojavljuje. Vrijedi činjenica da terorizam može udariti bilo kad, bilo gdje i bilo koga – stoga i odgovor mora biti zajednički", poručio je Josipović.

Izrazio je zadovoljstvo što se Hrvatska u posljednjih pet godina njegova mandata pokazala "stabilnom i sigurnom državom".

U ime diplomatskog zbora, doajen diplomatskog zbora i apostolski nuncij Alessandro D'Errico je kazao da su diplomati s divljenjem i poštovanjem pratili aktivnosti predsjednika Josipovića, posebice zbog njegove uloge u jačanju pozicije Hrvatske i politike pomirenja i stabilizacije regije.

"Iznimno smo cijenili vašu neumornu predanost jačanju pozicije Hrvatske u obitelji nacija te vaš zamjetljiv napor u korist pomirbe i mira u regiji", kazao je apostolski nuncij D'Errico.

Komentirajte prvi

New Report

Close