Josipović: Ja sam protiv ukidanja rafinerije u Sisku

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. listopad 2014. u 17:24
Photo: Dusko Mirkovic/PIXSELL

Ja sam protiv ukidanja rafinerije u Sisku, poručio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović tijekom boravka u Požeško-slavonskoj županiji, ističući kako se kod poslovnih odluka vezanih uz Inu ne smije zaboraviti pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način.

 Ja sam protiv ukidanja rafinerije u Sisku, poručio je danas hrvatski predsjednik Ivo Josipović tijekom boravka u Požeško-slavonskoj županiji, ističući kako se kod poslovnih odluka vezanih uz Inu ne smije zaboraviti pravomoćna presuda kojom je utvrđeno da su odnosi u toj naftnoj kompaniji uređeni na koruptivan način.

"Ina je naša strateška kompanija", izjavio je Josipović novinarima u Požegi te dodao kako se odluke poput najavljenog gašenja sisačke rafinerije moraju donositi promatrajući cjelokupnu budućnost Ine.

"Nema nikoga u državi tko smije zaboraviti da je donesena pravomoćna presuda o tome da su odnosi u Ini stvoreni i ustanovljeni na koruptivan način. U tom kontekstu treba gledati i važne poslovne odluke, kao što je ova o ukidanju rafinerije u Sisku. Danas je Republika Hrvatska u partnerskom odnosu s tvrtkom MOL. Treba uspostaviti odnose koji su u skladu sa zakonima Republike Hrvatske", naglasio je. Predstavnike države i MOL-a pozvao je da rasprave kako sanirati posljedice nastale koruptivnim radnjama.

Komentirajući pad industrijske proizvodnje u kolovozu, Josipović je kazao kako su ozbiljne reforme i poticanje tržišnog natjecanja jedino rješenje tog gospodarskog problema. "Nije samo pitanje jednokratne promjene zakona. Potrebna je dubinska reforma. Gospodarstvu sasvim sigurno odgovara reforma državnih struktura, teritorijalna reforma i reforma odgoja i obrazovanja. Djecu od malih nogu treba učiti gospodarstvu, poduzetništvu i tome da država ne može za sve građane i građanke sve organizirati. Potrebna je imati vlastitu inicijativu, a država tu treba pomoći", istaknuo je predsjednik.

Pojasnio je i svoj stav o neuspjehu bolonjskog procesa u Hrvatskoj, rekavši kako je izostao učinak ranijeg ulaska mladih i obrazovanih ljudi u gospodarstvo, pa sada umjesto očekivanog trogodišnjeg trajanja studija, mladi studiraju pet godina.

Ponovio je kako svojom inicijativom za promjenom Ustava želi doprinijeti novom Ustavu kao pokretaču društva. "Mi danas ne ispitujemo ustavnost međunarodnih ugovora, oni ne mogu biti iznad Ustava. Želim novi Ustav kao novi pokretač društva", poručio je Josipović.

Tijekom posjeta Požegi predsjednik je pratio 13. Susrete glazbenih sekcija i pjevačkih zborova umirovljenika Požeško-slavonske županije te predavanje Aleksandra Vukića na temu "Slavonija kao povijesna regija Europske unije". Posjet Požegi završio je obilaskom obnovljenih odjela Odjela ženske kaznionice, gdje je predsjedniku domaćin bio ministar pravosuđa Orsat Miljenić.

Ministar je najavio spajanje kaznionice i zatvora u Požegi u cilju racionalizacije, a što bi trebalo uslijediti i u drugim dijelovima Hrvatske. "Zbog izmjene kaznene politike i zbog toga što se godinama nije ulagalo u zatvorene uvjete nama nedostaje mjesta, tu imamo prenapučenost", izvijestio je ministar predsjednika. Dodao je kako će zbog toga doći i do prenamjene dijela postojećih zatvorskih mjesta iz poluotvorenog i otvorenog u zatvoreni tip. Vezano uz obnovu zatvorskih kapaciteta ministar najavljuje da su sada na redu kapaciteti u Zagrebu, a da će izgradnja novih većih i ekonomičnijih zatvora morati pričekati EU fondove.

O najavi sutrašnjeg dolaska Branimira Glavaša iz mostarskog zatvora na osječki sud, Miljenić je rekao: "Uredujući sudac je naložio da se on dovede u svojstvu svjedoka i da kao takav bude saslušan. Temeljem toga mi smo uputili zamolnicu kolegama iz Bosne i Hercegovine, oni su pozitivno odgovorili. Mi ćemo tehnički odraditi taj transfer. Ne radi se o nikakvom posebnom postupku, radi se o postupku gdje mi kao izvršna vlast postupamo po nalogu suda".

Komentirajte prvi

New Report

Close