Josipović: Hrvatska nije netolerantna, iako ima takvih pojava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. prosinac 2013. u 14:53
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra da jučerašnje referendumsko “za” ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca ne znači da je Hrvatska preko noći postala netolerantno društvo, iako takvih pojava ima, te poručio da se svi trebamo suočiti i riješiti stvarne probleme – siromaštvo, besperspektivnost i nezaposlenost, jer su oni najbolja podloga za ekstremizam.

Predsjednik Republike Ivo Josipović smatra da jučerašnje referendumsko "za" ustavnoj definiciji braka kao zajednice žene i muškarca ne znači da je Hrvatska preko noći postala netolerantno društvo, iako takvih pojava ima, te poručio da se svi trebamo suočiti i riješiti stvarne probleme – siromaštvo, besperspektivnost i nezaposlenost, jer su oni najbolja podloga za ekstremizam.

Josipović je danas nazočio svečanoj dodjeli stipendija Zaklade Adris nakon koje je u razgovoru s novinarima komentirao rezultate jučerašnjeg referenduma o ustavnoj definiciji braka, kao i mogući novi referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma.

Predsjednik drži da treba biti oprezan s ocjenom da je jučerašnjim "za" Hrvatska dobila rigidni, desni, ultrakonzervativni pokret koji bi u budućnosti mogao imati legitimaciju na političkoj sceni jer, kako je rekao, jučer se izjašnjavalo o "jednom svjetonazorskom pitanju vezanom za tradiciju u našem društvu".

"Prema tome, nikako ne bih pristao na kvalifikaciju da su svi oni koji su glasali 'za' netolerantni, fašistoidni ili građani koji ne trpe druge. Rekao bih da je možda ipak prevagnula tradicija i osjećaj tradicionalnosti. A, to što on ima za posljedicu nešto što možda većina nije željela isto također treba uzeti u obzir", rekao je.

Ne smatra da je Hrvatska preko noći postala društvo koje mrzi druge, koje je netolerantno, iako takvih pojava ima. S njima se moramo suočiti, naglasio je.

"Bez obzira na svjetonazorske razlike moramo skupiti dovoljno snage i hrabrosti da zajedno krenemo u suočavanje sa stvarnim problemima društva – siromaštvom, besperspektivnošću, nezaposlenošću. Ako te probleme ne budemo rješavali bit ćemo u još većim iskušenjima. Naime, upravo su siromaštvo i besperspektivnost najbolja podloga za različite ekstrmmiste. A vjerujem da hrvatsko društvo ima snage da se odupre tim tendencijama", ocijenio je.

Podjelu koju je pokazao referendum Josipović ne smatra dobrom, ali drži da netolerancija u načelu nije karakteristika hrvatskog društva.

"Ponovit ću, trebamo poštivati referendum koji je održan, ali isto tako izraziti uvjerenje i nadu da njegovi rezultati neće, s jedne strane, produbiti podjele u Hrvatskoj, a s druge strane da neće biti poticaj i motiv onima koji nisu skloni toleranciji da jačaju svoje aktivnosti i da sutra ugroze neka druga prava bilo koje manjine", poručio je.

Upitan za komentar moguće poplave referenduma, budući da je Građanska inicijativa "U ime obitelji", koja je i inicirala jučerašnji referendum, najavljivala još niz referenduma, Josipović je rekao kako je načelno za referendum kao demokratski način izražavanja volje građana, ali "u bolje reguliranim uvjetima nego što je to bilo do sada".

Smatra da kao predsjednik Republike nije mogao učiniti više kako ne bi došlo do održavanja referenduma o ustavnoj definiciji braka.

"Predlagao sam da se zatraži stav Ustavnoga suda. Zašto se to nije učinilo, ne znam. Ali mislim da je kontraproduktivno sada gledati u prošlost. Treba gledati u budućnost i urediti referendum na primjeren način", rekao je i dodao da samo Sabor ima formalnu ovlast zatražiti stajalište Ustavnoga suda.

Upitan smatra li da se može održati referendum o uporabi manjinskog jezika i pisma, budući da su iz Inicijative za obranu hrvatskog Vukovara izvjestili da imaju dovoljan broj prikupljenih potpisa, Josipović je istaknuo da će Državno izborno povjerenstvo utvrditi je li prikupljeno dovoljno potpisa, a sam referendum, rekao je, ako bi ograničavao prava manjina ne bi bio dobar. "Po meni, zasigurno bi bilo dobro da se ne održi", rekao je.

Ocijenio je da i taj mogući referendum treba proći provjeru. Novinari su ga pitali treba li Sabor poslati na ocjenu Ustavnome sudu referendumsko pitanje o uporabi manjinskog jezika i pisma.

"Pričekajmo da vidimo jesu li potpisi prikupljeni. U svakom slučaju, ako bi se to dogodilo, mislim da takav referendum mora proći sve moguće provjere", ustvrdio je.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovaj čovjek mi je kao šećerna bolest (dijabetes) slatki tihi ubojica.Arhitekta za polarizaciju HR društva.[emo_palacd]

New Report

Close