Josipović: HDZ nakon afere “Barbika” pokušava s aferom “Ken”

Autor: Poslovni.hr/Hina , 24. listopad 2014. u 14:56
Photo: Matija Topolovec/PIXSELL

Ivo Josipović odbacio je danas optužbe HDZ-a da je bivšem srbijanskom veleposlaniku Radivoju Cvetićaninu dostavljao dokumente o ratnim zločinima i tužbi protiv Srbije za genocid, rekavši kako je nakon afere “Barbika” izgleda na redu afera “Ken”.

Predsjednik Republike Ivo Josipović odbacio je danas optužbe HDZ-a da je bivšem srbijanskom veleposlaniku Radivoju Cvetićaninu dostavljao dokumente o ratnim zločinima i tužbi protiv Srbije za genocid, rekavši kako je nakon afere "Barbika" izgleda na redu afera "Ken".

Jučer je zbog navodnog "dilanja" dokumenata na saborskoj sjednici Josipovića prozvao HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, a danas je Gordan Jandroković to ponovio i na konferenciji za novinare u Saboru.

Josipović je odbacio optužbe pokazavši što je to "dilao", odnosno tri knjige kojima je autor ili suautor, a koje je uručio srbijanskom veleposlaniku, kao i drugim veleposlanicima.

"Za dokaz kako ja, eto, 'dilam' tajne dokumente vezane za ratne zločine naveli su citat iz memoara bivšeg veleposlanika Republike Srbije u Hrvatskoj koji je rekao da sam mu dao 'uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine'. Kad kaže uobičajeno, to znači da sam to više puta činio. Ja, evo, priznajem, to sam učinio čini mi se tri puta i tri hrestomatije sam uručio, ne samo srpskom veleposlaniku, nego i mnogim drugim veleposlanicima, znantvenicima, profesorima, čak su i s Haaškog suda tražili tu hrestomatiju", rekao je Josipović.

Podsjetivši da riječ hrestomatija dolazi iz grčkog i znači "koristan nauk", odnosno "zbirka književnih ili znanstvenih djela", pokazao je "tu hrestomatiju koja je tajna, a može se naručiti u knjižarama".

Radi se o tri knjige, dvjema je autor Josipović – "Odgovornost za ratne zločine pred sudovima u Hrvatskoj" i na engleskom "Responsibility for war crimes, Croatian perspective – selected issues", a treća je "Stalni međunarodni kazneni sud" kojoj su, uz Josipovića, autori Davor Krapac i Petar Novoselac.

"Dakle, hrestomatije tri komada – koje su u tim strašnim, tajnovitim okolnostima u (restoranu) 'Vinodolu' i poslije prepričano u biografiji, izručene neprijatelju", ironično je ustvrdio Josipović.

"Najprije su probali s aferom 'Barbika', a sad su valjda na aferi 'Ken'. Naravno da birači to prepoznaju, a ono što je strašno – ne samo to da su neznalice pa ne znaju što je hrestomatija, nego to njihovo domoljublje jest takvo da su spremni najprije kroz mračne portale, kroz paraobavještajnu zajednicu, a sada i kroz parlament i presice, ocrniti izabranog predsjednika, izabranog i glasovima njihovih glasača. Ti glasači će opet za mene glasati, jer sam siguran da prepoznaju tko radi, a tko izmišlja Barbike i Kenove", zaključio je Josipović.

Na pitanje što očekuje da će se dalje događati, kaže da ne očekuje ništa. "Vratit ću se svojem poslu i raditi i dalje, a oni neka pričaju priče o Barbikama i Kenovima, izgleda da je to njihov krajnji domet", rekao je Josipović novinarima nakon što je sudjelovao na sjednici Savjeta veleučilišta "Vern" posvećenoj Strategiji obrazovanja, znanosti i tehnologije.

Komentari (4)
Pogledajte sve

@hasenfefer,

dali je Bandić za bilo šta kriv , odlućit će Sud , ako bude ikada pokrenuta tužba.

A bez obzira na eventualnu krivicu niko nikada mu nemože oduzeti ono sve što je dobro napravio za Zagreb i za Zagrepčane.
Na stotine je tu projekata.
Jednog dana će i neki objektivni novinarčić baciti na papir šta je tko od dosadašnjih gradonačelnika Zagreba napravio.

Dotle , moje je mišljenje da loše o Bandiću pišu samo oni neuspješni , beskorisni ,jalni , jadnici koji u životu nisu ništa korisno napravili za nikoga , ni za sebe , koji nisu stvorili nikakvu dodanu vrijednost , koji nemaju ni kučeta ni mačeta , ni ženu , ni djecu .
Pa čak ni ljubavnicu.

@ Pero7 ne brini se. Istina i pravda je na strani Hrvatskog naroda, tako da Srbi mogu samo blejati i plakati.

Ali mi stvarno nije jasan HDZ i Karamarko.
Zbog čega sada proizvodite afere da skrenete pažnju sa uhićenja Bandića?

Pa na Bandiću je HDZ trebao poentirati.
Ipak je on izdanak SDP-a u Zagrebu, s 002 iskaznicom, koji je omogućio Bandiću da radi ono što radi.

Znači ono što je HDZ-u Sanader na državnoj razini, to je Bandić u Zagrebu.
Šteta za hrvatske građane tu negdje.

Sanader prodao stratešku firmu INU i osiromašio Hrvatsku, Bandić opljačkao i zadužio Zagreb i uništio njegovu proizvodnju i tvornice.
O samoj devastacije vizure grada i njezinog razvoja u prometnom i urbanom smislu da ne govorim.

Uostalom sam Karamarko je govori da podupire borbu protiv kriminala i korupcije, a da bi sada trebalo procesuirati i druge aktere osim HDZ-a.

S time se apsolutno slažem da svi kriminalci završe na dugogodišnjoj robiji.

Zato mi nije jasna jako mlaka reakcija HDZ-a?

Ispada da su oni protiv borbe s korupcijom i organiziranim kriminalom?

A mogli su na Bandiću itekako poentirati.

Lp

josipovića evidentno dere neuroza i ako dalje nastavi sa ovakvom retorikom kojom konstantno skuplja žute kartone, smiješi mu se da postane prvi hr. predsjednik koji će dobiti crveni na kraju prvog poluvremena

Hrvatska-u-raljama-djece-komunizma

Političke elite u Hrvatskoj tumaraju u neznanju i moralnoj izopačenosti, rekao je dodavši kako to najbolje ilustriraju članovi današnje Vlade Republike Hrvatske

http://direktno.hr/en/2014/direkt/1982/Predstavljena-knjiga-Hrvatska-u-raljama-djece-komunizma.htm

Josipoviću koji-su-motivi-i-što ste dali srbijanskom-veleposlaniku ?

Doneo mi je svoju uobičajeno debelu hrestomatiju suđenja i presuda za ratne zločine. Devedeset i pet odsto Srbi.
Potvrđuje da je izašao iz hrvatske komisije koja vodi tužbu protiv Srbije.
Nije od toga pravio pompu.
Kazao sam da mi prirodno cenimo taj gest”, napisao je Cvetićanin.

Naravno da je Srbija cijenila taj Josipovićev „gest“, jer je riječ o informacijama koje će nekoliko godina kasnije itekako pomoći srpskom pravnom timu u svojem protuodgovoru na hrvatsku tužbu u Haagu.
Podsjetimo, suđenje pred Međunarodnim kaznenim sudom je počelo u ožujku 2014. godine, a sudski pravorijek se očekuje otprilike u travnju iduće godine.

http://direktno.hr/en/2014/direkt/2003/Josipovi%C4%87u-koji-su-motivi-i-%C5%A1to-ste-dali-srbijanskom-veleposlaniku.htm

New Report

Close