Josipović bi se sastao s Nikolićem ali prvo treba riješiti pitanje nestalih

Autor: Poslovni.hr/Hina , 07. ožujak 2013. u 17:46
Tomislav Nikolić / EPA

“Susreta će, nadam se, biti ali će ga biti onda kada budemo mogli ponuditi građanima obje zemlje nešto što će govoriti da radimo neki dobar posao”

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović izjavio je u četvrtak tijekom posjeta Omišu kako je moguć njegov susret s predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem ali prije toga je potrebno ostvariti napredak u rješavanju poteškoća nestalih hrvatskih državljana.

"Moja očekivanja prije susreta s predsjednikom Nikolićem uvijek ostaju ista. Dakle susreta će, nadam se, biti ali će ga biti onda kada budemo mogli ponuditi građankama i građanima obje zemlje nešto što će govoriti o tome da radimo neki dobar posao, što će biti dobro prihvaćeno", rekao je Josipović na traženje novinara da izjavu srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivana Mrkića beogradskom tisku da je za vrijeme nedavnog susreta u Zagrebu Josipović "jasno izražavao svoju spremnost da se sastane s predsjednikom Nikolićem".

Josipović je naglasio da pod napretkom u određenim pitanjima prije svega misli na pitanje nestalih hrvatskih državljana. "Moje je očekivanje prije našeg susreta da vidimo da se tu situacija popravila i da smo razmijenili sve one podatke koji su nužni da se otkrije sudbina onih ljudi koji su nestali", rekao je hrvatski predsjednik.

Na upit govori li se o datumu njegova eventualnog susreta s Nikolićem, Josipović je odgovorio kratko: "Ne, ni slučajno".

Komentirajući najavljeno potpisivanje memoranduma za prevladavanje poteškoća sa Slovenijom u vezi s Ljubljanskom bankom, Josipović je kazao kako je od početka bio optimist da će se postići sporazum o Ljubljanskoj banci te da će Slovenci ratificirati pristupni sporazum Hrvatske sa EU.

"Mislim da je to dobro i da je riječ o jednom kompromisu koji otvara prostor za različite aranžmane i dogovore, ali ostavimo vladama da rješavaju dalje problem“, kazao je Josipović i dodao: "Siguran sam da će slovenski parlament ratificirati sporazum".

Govoreći o povlačenju hrvatskih vojnika s Golanske visoravni Josipović je ponovio kako je takvu odluku donio u suradnji s premijerom Zoranom Milanovićem. "Tome je prethodio savjet koji sam dobio iz redova onih službi koje su za to nadležne", istaknuo je on napominjući da će tu odluku "podnijeti Saboru na potvrdu kako to kaže zakon".

Svjetski su mediji nedavno pisali da je Hrvatska navodno krijumčarila oružje za pobunjenike u Siriji, a Josipović je danas kazao kako bez obzira što je hrvatska vlada opovrgnula te informacije, takvi napisi mogu proizvesti neke učinke.

"Mijenja se strateška pozicija naših oružanih snaga od nepristranih koje su tamo (na Golanu) u jednom posebnom položaju, u snage koje netko može percipirati kao pristrane, a u ratnim okolnostima to znači jako puno. Ovog trenutka naše oružane snage tamo nisu ni brojem ni opremom spremne za takvu situaciju", rekao je Josipović.

Komentirajte prvi

New Report

Close