‘Još uvijek imamo previše sudova, premala smo zemlja za sadašnji broj’

Autor: Poslovni.hr , 07. listopad 2012. u 14:17
Orsat Miljenić (PXL)

Ne možete opravdati postojanje suda ili državnog odvjetništva tamo gdje nema posla.

Nema lovostaja u borbi protiv korupcije. O tome govore podaci o broju podnesenih prijava, započetih postupaka, podignutih optužnica i donesenih presuda iz nadležnosti USKOK-a. Sve je u porastu u odnosu na isto razdoblje lani, rekao je ministar pravosuđa Orsat Miljenić u intervjuu za Slobodnu Dalmaciju.

"Možda se malo manje govori o tome nego što je prije bio slučaj. Naš je stav da borba protiv korupcije nije ništa izvanredno u odnosu na uobičajene poslove istražnih i pravosudnih organa, nego da je to sastavni, svakodnevni dio. Informatizirana i transparentna javna nabava dio je akcijskog plana za borbu protiv korupcije", istaknuo je ministar te najavio i smanjenje broja sudova i državnih odvjetništava.

"Još uvijek imamo previše sudova, premala smo zemlja za njihov sadašnji broj. Ne možete opravdati postojanje suda ili državnog odvjetništva tamo gdje nema posla. To je prvi kriterij reorganizacije, drugi je geografski, pokrivenost određenog prostora i ljudi koji u njemu žive, a treći se tiče organizacijskih mogućnosti, odnosno postojanja infrastrukture, prikladnih zgrada i ostalog što je potrebno za nesmetano funkcioniranje pravosudnih tijela," rekao je ministar te dodao kako reorganizacija sudova cilja na dugoročne rezultate. "Broj neriješenih sudskih predmeta smanjen je s milijun i pol koliko ih je bilo 2004., na oko 830 tisuća u dosadašnjem tijeku godine. Sad su potrebne daljnje mjere i napori da bi se taj broj još smanjio i došao na ono što hoćemo."

Komentirajte prvi

New Report

Close