Još tri privatna investicijska fonda dobit će naknadu od države

Autor: Poslovni.hr , 11. lipanj 2013. u 08:25
Darko Ostoja, predsjednik uprave SN Holdinga (Photo: Zeljko Hladika/PIXSELL)

Sud je utvrdio da se bivšim PIF-ovima Velebit, Proficio i Slavonski mora isplatiti oko 270 milijuna kuna odštete glavnice

Spor vezan za kuponsku privatizaciju dug 13 godina trebao bi se napokon okončati, piše Večernji list. Nakon što su tri privatizacijska investicijska fonda (PIF-a) dobila spor protiv države, prema odluci Općinskog suda u Zagrebu naknada će se morati isplatiti i za dodatna tri PIF-a zato što im je država prije 15 godina dodijelila bezvrijedne dionice.

Sud je utvrdio da se bivšim PIF-ovima Velebit, Proficio i Slavonski mora isplatiti oko 270 milijuna kuna odštete glavnice. No PIF-ovi će tražiti i isplatu kamata, koje bi prema procjenama mogle iznositi oko 400 milijuna kuna.

Država pak ne prihvaća takvo što niti je spremna na nagodbu s PIF-ovima, što je, primjerice, učinjeno u poznatom sporu Darka Ostoje protiv države kada je nakon nekoliko pokušaja Ostoja dobio dionice Liburnia Riviera hotela. PIF-ovi su osnovani 1998. godine radi ubrzanja privatizacije preostale državne imovine i odštete pojedinim kategorijama stanovništva kao što su branitelji, prognanici… No u početku je bilo jasno da im je država dodijelila gotovo isključivo loše dionice.

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Komentari (2)
Pogledajte sve

a šta je sa HDF-Hrvatskim domovinskim fondom?
meni su maznili dionica u vrijednosti 18,300DM

haha. samo u hrvatistanu: drzava placa odstetu investicijskim fondovima

New Report

Close