Još se nije sastalo povjerenstvo za strateške investicijske projekte

Autor: Marija Brnić , 18. veljača 2014. u 10:02
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Iz ministarstva poručuju kako čekaju dopunu projekata, a odgovorit će u najkraćem roku.

Prošlo je više od mjesec dana od kada je konstituirano vladino Povjerenstvo za ocjenjivanje i praćenje strateških investicijskih projekata, a više od pola mjeseca kako su predani i prvi zahtjevi za taj status, koji će investitorima u Hrvatskoj jamčiti hitnost u rješavanju prepreka za realizaciju projekata, no, Povjerenstvo se još uvijek nije sastalo, pa tako niti razmatralo prve pristigle zahtjeve investitora.

Taj korak važan je ne samo kao potvrda da interesa za ulaganja u Hrvatsku ima, nego bi i promptnost u zaživljavanju novog modela bila u ovom trenutku važna poruka u privlačenju novih ulagača. Sjednica Povjerenstva ključna je, osim toga, i za pokretanje daljnjeg procesa, jer nakon što Povjerenstvo utvrdi da pojedini kandidirani projekt zaslužuje taj poseban status, još ga dodatno treba potvrditi i Vlada. Nakon toga, pak, slijedi njegovo uvštenje na Listu strateških projekata i službena objava u Narodnim novinama, te slapanje sporazuma o provedbi projekta, a Povjerenstvo će svakom investitoru još dodijeliti i operativni tim koji će ga pratiti kroz šumu birokracije i raščišćavati mu prolaz.

Sve to za investitore znači još tjedne čekanja, upravo ono što se zakonom o strateškim projektima nastojalo izbjeći. Na upit upućen potpredsjedniku Vlade Branku Grčiću kada će kao predsjednik Povjerenstva za strateške projkte sazvati sjednicu Povjerenstva, do zaključenja ovog izdanja nismo dobili odgovor. Iz više izvora u Vladi se čuju pojašnjenja kako se sjednica Povjerenstva još ne zakazuje jer se nastoji prikupiti dovoljan broj reprezentativnih projekata za njezinu prvu radnu sjednicu. Sam Grčić najavljivao je kako je za kandidiranje za ovu kategoriju spreman čitav niz velikih javnih projekata i onih vezanih uz financiranje iz EU fondova, poput  Termoelektrane Osijek, Plomina C, hidroelektrane Senj – Kosinj i Dubrovnik 2, obnove pruga, kao i tri velika projekta javno-privatnog partnerstva, točnije Trg pravde u Zagrebu, te bolnice u Varaždinu i KBC Rijeka.Iz Ministarstva gospodarstva, čija uprava za investicije je inače i zadužena za prvi kontakt i zaprimanje projekata koji žele status strateških, dobili smo jučer potvrdu da su dosad zaprimili ukupno devet projekata. Od toga je njih sedam privatnih, a dva su javna investicijska projekta koji žele postati strateškima.

Trenutačno se, dodaju u Ministarstvu gospodarstva, provode administrativne provjere projekata, a poslani su i zahtjevi pojedinim investitorima za dopunom nepotpune dokumentacije. Javni projekti su, kako saznajemo, kandidirani iz područja energetike i infrastrukture, dok su privatni projekti došli iz područja turizma i zdravstvenog turizma, te poljoprivrede i energetike. Kada će, pak, biti prikupljen dovoljan broj projekata za sjednicu Povjerenstva, znati će se iz poteza potpredsjednika Grčić. No, znakovito je kašnjenje prvih odobrenja projekata s obzirom na poruke iz Vlade kako će nakon usvajanja dugopripremanog zakona o strateškim investicijama, svaki investitor u najkraćem roku dobiti odgovore nadležnih službi za svoj projekt, pa tako i da će po predaji potpune dokumentacije već kroz petnaest dana znati je li Povjerenstvo njegov zahtjev prihvatilo ili ne. Osim toga, s prezentacije tog novog sustava početkom prošlog mjeseca u Vladi je najavljeno i kako će se Povjerenstvo sastajati po potrebi, a najmanje jedanput mjesečno.

Komentari (5)
Pogledajte sve

I tako davno reče Karl Marx!

“Vlasnici kapitala će kod radnika poticati kupovinu skupe robe, stanova i tehnologije, obvezujući ih pritom na skupe kredite do nivoa neizdrživosti.
A neplaćeni dugovi će izazvati bankrot banaka koje će se morati nacionalizirati pa će država onda krenuti putem koji vodi u komunizam.”
Karl Marx, 1867. Pričekat će mo i to!

kad je potpredcednik imao posla sa mladim pomoćnicama

opet im softver “šteka” ili ih netko hakirao?
[emo_smijeh]

Pa limunzine su i bile najveći strateški investicijski projekt. No glavni kontigent A8 je stigao već prije i Milanović i Josipović u njima odavna uživaju….

New Report

Close