Još se ne zna ni koliko će smeća stizati niti cijena obrade

Autor: Agencija VLM , 10. listopad 2014. u 11:14
Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Piškornica d.o.o. ne posjeduje podatak o planiranom kapacitetu otpada koji će stizati u RCGO – kazao je Mladen Jozinović, direktor poduzeća.

Do konca godine, prema najavama, trebalo bi doći do prijave gradnje regionalnog centra za gospodarenje otpadom (RCGO) Piškornica za novac iz kohezijskog fonda Europske unije, ali u ovome trenutku još nisu poznati dva temeljna podatka za projekt koji je Vlada nedavno proglasila projektom od strateškog državnog interesa.

Plaćaju građani

Prvo, uopće se ne zna kolika će se količina otpada na godinu dovoziti u postrojenje što bi trebalo niknuti na osam kilometara od centra Koprivnice, i drugo, uopće se ne zna koliko bi građani trebali plaćati odvoz otpada nakon što RCGO proradi, a to je planirano za 2017. godinu.

– Piškornica d.o.o. ne posjeduje podatak o planiranom kapacitetu otpada koji će stizati u RCGO s obzirom na to da se tek očekuje izrada studije izvodljivosti, kojom će se utvrditi navedeno pitanje – kazao je Mladen Jozinović, direktor javne tvrtke koja postoji da bi realizirala centar za otpad za Koprivničko-križevačku, Krapinsko-zagorsku, Varaždinsku i Međimursku županiju.

Također je kazao kako, iz istog razloga, ne postoji procjena svih troškova vezanih za zbrinjavanje tone otpada u budućemu postrojenju.

Uza sve to, u ovome trenutku nije poznata tehnologija kojom će se zbrinjavati nepoznata količina otpada po nepoznatoj cijeni, koju će plaćati žitelji četiriju županija.

Sve manje smeća

U prvobitnoj studiji izvodivosti RCGO-a, koja je bazirana na podacima iz 2008. godine, predviđeno je da se u 30 godina obrađuje između 150.000 tona i 230.000 tona smeća na godinu. Međutim, taj je dokument povučen i tvrtka Piškornica d.o.o. raspisala je ove godine natječaj za novu studiju izvedivosti.

Kritičari čitavog projekta upozoravaju kako se količina otpada koju proizvode kućanstva iz godine u godinu smanjuju, i to zbog sve većeg recikliranja te zbog sve manje potrošnje roba prouzročene krizom.

Već 2010. godine, prema podacima Agencije za zaštitu okoliša, u četiri se županije produciralo tek oko 107.000 tona otpada. Zbog toga nisu neutemeljenje spekulacije da će na RCGO morati stizati i smeće izvan područja četiriju sjevernih županija.

Komentirajte prvi

New Report

Close