Još postoje oni koji nesebično pomažu drugima

Autor: Sponzorirani članak , 07. listopad 2012. u 14:01
Volontiranje u Selskoj

Većina volonterskih akcija u Hrvatskoj još se odvija u organizaciji civilnog društva, dok je korporativno volontiranje kod nas rijetko.

Zadovoljstvo kada nekome pomognu i osjećaj da su korisni svojoj zajednici neke ljude motiviraju na volontiranje. Oni dobrovoljno ulažu svoje vrijeme, trud, znanje i vještine kako bi kroz različite udruge i akcije pomogli onima kojima je pomoć potrebna, bez želje za ikakvom financijskom ili imovinskom koristi. Volontiranje je definirano i posebnim zakonom, a za njegov razvoj i promicanje posebno se brinu četiri regionalna volonterska centra te Nacionalni odbor za razvoj volonterstva. Prema posljednjim istraživanjima, većina volonterskih akcija u Hrvatskoj još se odvija u organizaciji civilnog društva, dok je korporativno volontiranje – koje je u svijetu već uobičajena praksa – kod nas rijetko. Doda li se tome činjenica da državna podrška za razvoj volonterstva još nije dostatna, jasno je da svaku volontersku akciju, posebno onu korporacijsku, treba itekako pozdraviti.

Jedna od najvažnijih i najvećih volonterskih akcija ove godine bila je kampanja "Hrvatska volontira!" koju je drugi put organizirala Hrvatska mreža volonterskih centara. Kampanjom pod sloganom "Volontiraj, budi promjena" željelo se ukazati na važnost volontiranja za razvoj suvremenog društva u kojemu svaki pojedinac ima pravo i odgovornost dati svoj doprinos i u kojemu se taj doprinos cijeni. Na međunarodni Dan mira, 21. rujna, mnogi pojedinci, udruge, institucije i tvrtke u svojim su zajednicama uređivali vrtiće, škole i domove, pomagali u pučkim kuhinjama i udrugama koje se skrbe o osjetljivim članovima društva te poduzimali razne socijalne i ekološke aktivnosti. Među njima su bili i zaposlenici GRAWE-a Hrvatska iz središnje regije koji su uređivali prostore Doma za nezbrinutu djecu "A. G. Matoš" u Selskoj ulici u Zagrebu te pedijatrijski odjel i dječju igraonicu Županijske bolnice u Čakovcu.

Zaposlenici GRAWE-a iz Slavonije uredili su prostore Dječjeg vrtića "Cekin" u Slavonskom Brodu (neprofitna organizacija koja odgaja djecu tipičnog razvoja i djecu s posebnim potrebama), dok su zaposlenici iz Dalmacije tjedan dana poslije u svojoj prvoj akciji u Makarskoj pomagali urediti i postaviti sjenicu, sadili biljke i cvijeće na igralištu Udruge roditelja djece sa smetnjama u razvoju "Sunce". Zaposlenici GRAWE-a iz središnje regije u svojoj trećoj akciji pomagali su oživiti Etno-selo Kravarščica, dok su zaposlenici iz Istre u Tićanu s Koradom Korlevićem, voditeljem Znanstveno-edukacijskog centra Višnjan, čistili stari vinograd i stabla smokava u botaničkom vrtu i vinogradu u blizini zvjezdarnice.

Brojnim ovogodišnjim volonterskim akcijama zaposlenici GRAWE-a samo su nastavili tradiciju prijašnjih godina kad su, uz ostalo, uređivali Dom za starije i nemoćne u Iloku, sudjelovali u uređenju gradskih parkova u Rijeci, Puli, Županji i Varaždinu, pošumljavali opožareno područje Nacionalnog parka Krka i još mnogo toga.   

New Report

Close