Još jedna stagnacijska godina u gospodarstvu

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. studeni 2012. u 14:08
Ilustracija (SXC)

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u prvih devet mjeseci ove godine bilježi pad prihoda i investicija u dugotrajnu imovinu.

Gospodarstvo Osječko-baranjske županije u prvih devet mjeseci ove godine bilježi pad prihoda i investicija u dugotrajnu imovinu, a budući da su i dalje veliki problemi nelikvidnost i nezaposlenost, očekuje se još jedna stagnacijska godina, istaknuto je na današnjoj sjednici Gospodarskog vijeća osječke Županijske komore.

Predsjednik te komore Zoran Kovačević rekao je kako su gospodarstvenici s tog područja u prvih devet mjeseci ostvarili prihode od 17,9 milijarda kuna, što je 2,2 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, a investicije u dugotrajnu imovinu manje su za 26,2 posto. Ostvareni prihodi u prvih devet mjeseci su bili 259 milijuna kuna veći od rashoda pa se očekuje da bi ova godina, uz očekivani ukupni prihod osječko-baranjskoga gospodarstva od 24 milijarde kuna, mogla završiti s 'pozitivnom nulom', ocijenio je Kovačević.

Vanjskotrgovinska razmjena pala je za 12,8 posto u odnosu prema prvih devet mjeseci prošle godine, ali je ostvarena pozitivna bilanca od 31,4 milijuna američkih dolara. Najveći dio izvoza, oko 65 posto, ostvaruje se na tržištima zemalja članica Europske unije. Kovačević je upozorio da problem nelikvidnosti kulminira jer je potkraj rujna u Osječko-baranjskoj županiji bilo 1645 insolventnih poduzeća s blokadom od 1,63 milijarde kuna.

Prije četiri godine imali smo oko 100.000 zaposlenih osoba, a danas ih imamo oko 88.000. Na kraju rujna evidentirano je 33.369 nezaposlenih osoba, uz stopu nezaposlenosti od 27,4 posto, što je deset posto više od državnog prosjeka. S obzirom na trendove, pribojavamo se scenarija od prije nekoliko godina, kada smo imali oko 38.000 nezaposlenih osoba, rekao je Kovačević.

Ustvrdio je da gospodarstvo na tom području nema vlastite akumulacije za oporavak te da problem stvaraju i banke koje izvlače kapital i ne ulažu u projekte, a u vrijeme štednje i pada standarda teško je očekivati da će povećana potrošnja biti pokretač razvoja.

Komentari (2)
Pogledajte sve

nakon mjesec dana rada ove vlasti rekao sam : ” ovu vlast treba srušiti ODMAH ” -niste me poslušali i evo što danas imamo, oni će srušiti cijeli sustav POLAKO, jer im je bitno da što dulje imaju plaće

Ma kakva stagnacija ?

Sve što Vlada poduzima , svima je jasno da ćemo zabilježiti pad od 3 % !

Sve poteze koje vuku su pogrešni .

Svi pokazatelji su u padu .

Jedino je rast nezaposlenih , isto kao 2002.kada su isti bili na vlasti.

New Report

Close