‘Još je u većini u Hrvatskoj politika muški posao’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. ožujak 2013. u 08:40
Gordana Sobol (Foto: Petar Glebov/PIXSELL)

Jedino će SDP imati četiri kandidatkinje za županice.

Iako sastavljanje lista u SDP-u za lokalne izbore još nije sasvim završeno, poznato je da će biti 14 posto kandidatkinja za načelnice i gradonačelnice, a jedino će SDP imati četiri kandidatkinje za županice, i to u Vukovarsko-srijemskoj, Sisačko-moslavačkoj, Zagrebačkoj i Šibensko-kninskoj županiji, rečeno je na sinoć održanoj tribini Socijaldemokratskog foruma žena (SDFŽ) Karlovačke županije "Lokalni izbori 2013. – žene i muškarci ravnopravno".

Još je u većini u Hrvatskoj politika „muški posao“, u čak 116 općinskih i gradskih vijeća nema niti jedne žene, rekla je predsjednica SDFŽ-a Hrvatske Gordana Sobol. Zakonska odredba o kvoti od najmanje 40 posto žena na listama postoji, ali je odgođena primjena novčanog kažnjavanja onih koji kvotu ne budu poštovali. Od kvote je međutim važnija pozicija žena na listama, odnosno realna prilika da budu birane, rekla je Sobol i najavila izmjene zakona s točno određenim mjestima na kojim će morati biti kandidatkinje. Najbolji bi bio, kazala je Sobol, zip-sustav: muškarac-žena-muškarac ili žena-muškarac-žena i tako redom.

U uspostavljanju ravnopravnosti spolova prednjači SDP, u SDP-ovom klubu saborskih zastupnika 38 posto žena, rekla je Sobol, dodajući kako treba priznati da ih je izvorno bilo nešto malo manje od 25 posto, ali su muški kolege otišli u izvršnu vlast, pa su žene došle kao zamjene. Predsjednica Županijske organizacije SDFŽ-a Karlovačke županije Đurđa Ivković-Macut kazala je da od ukupno 22 grada i općine samo Grad Ozalj, Općinu Saborsko i Gradsko vijeće Karlovac vode žene.

Na tribini su se predstavile dvije SDP-ove kandidatkinje za gradonačelnice, aktualna gradonačelnica Ozlja Biserka Vranić, koja ide u borbu za svoj četvrti mandat, te Vesna Brezović, koja se prvi put natječe za gradonačelnicu Duge Rese.

Komentirajte prvi

New Report

Close