Još bez procjena o utjecaju krize na biznis

Autor: Darko Bičak , 04. listopad 2017. u 21:59
Foto: Thinkstock

Trgovinska suradnja lani dosegnula rekordnih 597 milijuna eura.

Hrvatska trgovinska razmjena sa Španjolskom raste već godinama, a lani je dosegnula svoju rekordnu vrijednost od 597 milijuna eura. Stoga se nameće pitanje što bi politička previranja u toj zemlji, a koja bi se mogla izroditi i u dublju krizu, značila za domaće gospodarstvo. Prema podacima Hrvatske gospodarske komore (HGK), naš izvoz u Španjolsku je lani iznosio 198 milijuna eura dok je uvoz iz te zemlje bio vrijedan 399 milijuna eura. Lani smo najviše uvozili odjeću, kroz više kategorija u ukupnoj vrijednosti od 40-ak milijuna eura, te ljudsku i životinjsku krv, u vrijednosti od 37,3 milijuna eura. Znatan uvoz odnosi se i na svinjetinu, mekušce, lijekove, automobile, keramičke pločice, agrume, obuću, namještaj itd.

S druge strane, najviše smo izvozili također odjeću koja je, kroz razne kategorije, dosegla vrijednost veću od 75 milijuna eura. Ostvaren je i značajni izvoz lomljenih plemenitih metala, petrokemijskih proizvoda, lijekova, elektrotehničkih dijelova te ribe.

Kako se ne vodi posebna statistika hrvatskog izvoza po španjolskim regijama, teško je procijeniti koliko bi samostalna Katalonija utjecala na našu ukupnu razmjenu sa zemljama na Pirinejskom 
poluotoku.  

Komentirajte prvi

New Report

Close