Još 4 članice EU traže nas radnu dozvolu

Autor: Slavica Vuković/VL , 26. veljača 2018. u 21:59
Predsjednice Hrvatske i Malte jučer na Pantovčaku/Petar Glebov/PIXSELL

Malta ranije od planiranog otvorila hrvatskim građanima tržište rada.

Malta je u potpunosti otvorila tržište rada hrvatskim radnicima. Obavijestili su Europsku komisiju kako ukidaju ograničenje pristupa tržištu rada koje je ta država uvela po ulasku Hrvatske u EU.

Iako je Malta odluku o hrvatskim radnicima trebala donijeti do kraja lipnja, u Valetti su se požurili te odluka o slobodnom zapošljavanju stupila na snagu odmah po slanju obavijesti Bruxellesu.

To su jučer objavile predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović te njezina malteška kolegica Marie Louise Coleiro Preca na Pantovčaku.

"S obzirom na gotovu potpunu zaposlenost, ukinute su sve restrikcije za hrvatske radnike pa će oni moći doći raditi kao tisuće drugih iz EU", kazala je Coleiro Preca dok je Grabar-Kitarović dodala kako želi da hrvatski građani ostaju u Hrvatskoj, ali i kako smatra da joj je dužnost boriti se za njihovu jednakost unutar EU institucija i članica. Ograničenja za radnike iz RH, kojima tamo trebaju radne dozvole, još imaju Slovenija, Nizozemska, Velika Britanija i Austrija, a svoje mišljenje moraju dati do kraja lipnja.

Potonja će ih najvjerojatnije zadržati. Ministrica rada Beate Hartinger-Klein (FPÖ) apostrofirala je da moraju uzeti u obzir 400.000 nezaposlenih te je protiv otvaranja tržišta rada Hrvatima.

Komentirajte prvi

New Report

Close