JGL u prvom polugodištu oborio vlastite rekorde

Autor: Marija Crnjak , 29. kolovoz 2019. u 22:00
Farmaceutika podigla prihode za 13 posto/Goran Kovačević/PIXSELL

Operativna dobit Grupe od 46 mil. kuna više je nego udvostručena, a dobit prije oporezivanja od 26 milijuna kuna, za 45 milijuna kuna je veća nego lani.

S ukupnim konsolidiranim prihodima od 406 milijuna kuna, odnosno rastom od 15 posto, JGL Grupa je ostvarila najbolje polugodišnje rezultate u svojoj povijesti, pohvalili su se u četvrtak u riječkoj kompaniji. 

Samo u dijelu farmaceutskog poslovanja, koji ne uključuje ljekarnički dio poslovanja te segment kozmetike i dijetetike, JGL je u prvih šest mjeseci ove godine imao 305 milijuna kuna poslovnih prihoda, uz rast od 13 posto. Operativna dobit (EBITDA) Grupe od 46 milijuna kuna više je nego udvostručena u odnosu na kraj lipnja prošle godine, dok je dobit prije oporezivanja (EBT) od 26 milijuna kuna, za 45 milijuna kuna veća u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Najveći rast od 75 posto u odnosu na isto razdoblje 2018. godine kompanija bilježi u Ukrajini, tržište BIH raslo je 28 posto, Bjelorusije za četvrtinu, Srbija za 16 posto. Rusija je i dalje njihovo najveće izvozno tržište koje je u prvoj polovici godine raslo za 14 posto, dok im domaće tržište lijekova raste dvostruko brže od tržišta bezreceptnih lijekova. "Rezultati koje smo ostvarili u posljednjih 12 mjeseci pokazuju kontinuirani rast i poboljšanje poslovanja JGL-a.

Stopa EBITDA marže JGL Pharme iznosi 17,7%, dok je faktor zaduženosti pao na 3,0x, čime pokazujemo povećanje razine profitabilnosti i likvidnosti, te poslovanje unutar okvira financijske stabilnosti.", izjavio je Mislav Vučić, glavni izvršni direktor JGL-a, koji je pred tri godine bio u ozbiljnim problemima zbog pada na ruskom tržištu.   

U drugoj polovici godine, u JGL-u očekuju nastavak dvoznamenkastog rasta, smanjenje duga, te daljnje smanjenje faktora zaduženosti (Neto dug/EBITDA) kako bi se otvorio dodatni investicijski potencijal kompanije. S tim ciljem su, uvažavajući investicijski ciklus predviđen za naredno razdoblje te dospijeće postojeće obveznice u 2020. godini, kao i trenutne uvjete na tržištu kapitala, donijeli odluku o refinanciranju 130 milijuna kuna obveznica.

Komentirajte prvi

New Report

Close