Ježić: Od Barišića sam dobio 300.000 eura za Sanaderov BMW

Autor: Poslovni.hr/Hina , 21. siječanj 2013. u 14:17
Robert Ježić (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Prisjetio se da su ga zbog Sanaderova BMW-a na sastanak u jednom zagrebačkom restoranu pozvali Barišić i uvoznik BMW-a Zlatko Tomić.

Bivši vlasnik Diokija i ključni svjedok protiv Ive Sanadera u slučaju primanja mita od mađarskog MOL-a, Robert Ježić, danas je na suđenju u slučaju Fimi media posvjedočio da je od tadašnjeg HDZ-ova rizničara Mladena Barišića dobio više od 300 tisuća eura u gotovini kako bi iz inozemstva uplatio luksuzni premijerov BMW.

"Rečeno je da je bila osjetljiva politička situacija i da treba na brzinu reagirati. Nisam duboko ulazio u razjašnjavanja, no shvatio sam da nisu željeli da se vidi kako je vozilo plaćeno iz Hrvatske", kazao je Ježić svjedočeći na suđenju bivšem premijeru i njegovoj nekadašnjoj stranci.

Prisjetio se da su ga zbog Sanaderova BMW-a na sastanak u jednom zagrebačkom restoranu pozvali Barišić i uvoznik BMW-a Zlatko Tomić.

Kako se isprva protivio prijedlogu da on obavi plaćanje, Ježića je počeo nazivati tadašnji premijer koji mu je u tri susreta u središnjici HDZ-a to isprva sugerirao, a potom i izričito naložio.

Ježić je kazao da je jedna od mogućnosti bila da uplatu obave stranački ogranak u Švicarskoj i premijerov brat Flavio, no Sanader se s tim nije složio.

U konačnici Ježić je po novac otišao u Barišićev ured u Carinskoj upravi. "U prostorijama Carine od Barišića sam primio nešto više od 300 tisuća eura i uplatio ih sa računa u Švicarskoj po nalogu iz fakture koju mi je dao Tomić", kazao je Ježić.

Nakon medijskih natpisa da je vozilo već ranije plaćeno nazvao je BMW i raspitivao se o mogućnosti povrata novca, no rečeno mu je da na to nema formalno pravo jer kupac nije on već HDZ.

"Podrazumijevalo se da će novac biti vraćen ako je automobil već plaćen. To sam pročitao u medijima, a ja sam bio terećen da je kupljeno od moje strane. Želio sam dokazati da je to bio stranački novac", posvjedočio je Ježić.

Na istinitost Ježićeva iskaza prigovorio je Sanader ističući da je Ježić drugačije govorio u istrazi nego danas na sudu.

"Nikad ga nisam zvao zbog BMW-a. Nisam imao pojma kako će se ta kupnja realizirati pa nisam mogao ni reći da se to radi iz inozemstva. Osim toga, Ježić je uzeo račun na 300 tisuća eura. To su ozbiljne stvari, nije to račun na tri tisuće eura ili kuna", kazao je Sanader.

Njegova obrana na današnjem je ročištu odustala od ispitivanja niza svjedoka, među kojima su i sadašnji predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, čelnici bosanskih Hrvata Dragan Čović i Bariša Ćolak, poduzetnik Ivica Todorić i bankar Franjo Luković.

Suđenje se nastavlja sutra.

Komentirajte prvi

New Report

Close