Ježić obećao u roku od 30 dana državi uplatiti 5 milijuna eura

Autor: Poslovni dnevnik , 25. listopad 2012. u 22:00
Riječki poduzetnik i bivši Sanaderov prijatelj Robert Ježić jučer je potvrdio na Županijskom sudu u Zagrebu da je 5 milijuna eura na računu njegove tvrtke bila Molova uplata namijenjena bivšem premijeru/PIX

Sredinom idućeg mjeseca očekuje se početak iznošenja Sanaderove obrane i završnih govora optužbe i obrane.

Gdje je novac?" pitao je sudac Županijskog suda u Zagrebu Ivan Turudić. "Na računu Dioki Holdinga", odgovorio je Robert Ježić, krunski svjedok Uskok-a u procesu protiv bivšeg premijera Ive Sanadera u slučaju  Ina-Mol.

Ježić se jučer obvezao da će najkasnije za 30 dana na račun Suda uplatiti 5 milijuna eura koje mu je, prema optužnici a i samom Robertu Ježiću, Mol svojedobno uplatio kao dio mita Sanaderu za preuzimanje upravljačkih prava u Ini. Sada je novac na računu tvrtke u 100-postotnom vlasništvu R. Ježića, a sjedište joj je u Švicarskoj. Ukupno se u optužnici spominje 10 milijuna eura mita.  Novac je Ježić već trebao uplatiti na sudski račun, ali je jučer rekao da to nije učinio jer nije dobio precizne upute kako to učiniti. Na to mu je sudac Turudić odgovorio: "Učinite to danas." No, Ježić je izjavio da to ne može odmah nego u roku mjesec dana, a sudac je ga je upozorio kako sud "doista ozbiljno očekuje da se novac pojavi na sudskom računu".

Ježića je Županijski sud u Zagrebu jučer ponovno pozvao na svjedočenje kako bi se očitovao ostaje li kod ranije tvrdnje da je novac na račun njegove švicarske tvrtke uplatio mađarski Mol za Ivu Sanadera, a on je to opet potvrdio. Sanaderova obrana Ježićev iskaz pobija tvrdnjama da mu je novac, za koji tvrdi da je Sanaderov, zapravo uplatila ruska tvrtka za realizaciju projekta naftovoda Družba Adria. Radi se navodno o novcu koji je uplatio, tvrdi obrana, ruski poduzetnik Mihail Gucerijev za lobiranje za projekt Družba Adria, što je Guceriev u svom svjedočenju na Županijskom sudu u Zagrebu također potvrdio.

Sudac Turudić je jučer zabranio pitanje Sanaderova branitelja Čede Prodanovića kojeg je interesiralo da li su sredstva na Ježićevu računu u Švicarskoj slobodna ili se njima zbog nekog razloga ne može raspolagati. Prema planu, 12. studenog se očekuje početak iznošenje Sanaderove obrane i završnih govora optužbe i obrane, a izricanje nepravomoćne presude Sanaderu u slučuju Hypo i Ina-Mol predviđeno je najranije za 16. studenoga. Bivši premijer je u slučaju Hypo optužen za ratno profiterstvo jer je kao zamjenik ministra vanjskih poslova sredinom 90-ih primio proviziju od Hypo banke.

Raspored na klupi za svjedoke

Za Ježićeva direktora rezerviran termin 8. studenoga

Za 8. studenoga predviđeno je svjedočenje video linkom iz Švicarske direktora jedne od Ježićevih tamošnjih tvrtki, Stephana Hurlimanna, koji je u dva navrata odbio svjedočiti u Zagrebu, objasnivši kako ostaje kod svog iskaza iz istrage. On je kao i njegov šef Ježić u istrazi posvjedočio da je pet milijuna eura na računu njihove tvrtke dio mita za Ivu Sanadera.  Dan nakon Hurlimanna trebao bi svjedočiti Pal Kara iz Mađarske.

Komentari (10)
Pogledajte sve

Da li je Ježić na onom famoznom spisku 186 milijunaša u RBA Austria…?



…takvo vraćanje uopće nema uporišta u Zakonu…ta sredstva bi trebala biti blokirana na računu dok se cjelokupna stvar ne riješi…

…ali Turudiću valjda fali za plaće sucima,a i znamo da nam je Ministarstvo pravosuđa pred bankrotom,pa će 5 miliona eurića dobro doći,makar i od kriminala…

…a možda što ostane i za jedan službeni auto…[emo_namigusa]

naravno, tek kad Sud donese presudu kojom sanadera proglasava krivim, oduzet ce imovinsku korist ostvarenu kaznenim djelom
[/quote]
Gluposti…, Ježić krunski svjedok optužbe priznao da ima kod sebe novac, tzv. mito koje pripada Sanaderu, nema se što čekati kakva presuda, treba sredstva odmah vratiti (tj. u proračun uplatiti) kad već tvrdi da su kod njega pohranjena. Ovako je Ježić ispao super lik koji koristi mito dok Sanader u gajbi sjedi!


Cijelo suđenje je farsa…

A ovaj razgovor presmiješan:

"Dje su pare"
"Na racunu firme"
"Ko je vlasnik firme"
"Ja"
"Haj uplati u proračun"

Sudac Dredd (Turudić)

Taj Turudić neki teški naivac. Kako ga je Ježić sjebo. Ja da sam Turudić od srama više nikad ne bi ušao u sudnicu.

Ovo je genijalno, Sanadar primio mito i zavrsio u zatvoru a lovica kod Jezica? Pa tko je onda na kraju korisnik mita ako ga je uopce bilo. Zasto taj Jezic vec 5 godina ima novac kod sebe a ne pripada mu?

New Report

Close