Jerusalem Post: Hrvatska kupuje borbene avione, a platit će ih 500 milijuna dolara

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2018. u 14:08
Foto: Thinkstock

Dvojica čelnika su, dodaje se, dogovorili “širenje gospodarske suradnje i suradnje na području sigurnosti, turizma, poljoprivrede i vodnog gospodarstva, kao i akademske suradnje”.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu i hrvatski premijer Andrej Plenković su se u četvrtak na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu dogovorili da u okviru odredbi natječaja nastave razgovore o prodaji izraelskih borbenih zrakoplova F-16s Hrvatskoj koja je u fazi obnove svog ratnog zrakoplovstva, objavio je u petak ured izraelskog premijera.

"Premijer Benjamin Netanyahu sastao se jučer u Davosu s hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem. Dogovorili su se da nastave razgovore o prodaju izraelskih zrakoplova F-16s Hrvatskoj, sukladno odredbama natječaja. Ovakav razvoj događaja je još jedan izraz dubokih veza između dvije zemlje", stoji na internetskoj stranici ureda izraelskog premijera. Dvojica čelnika su, dodaje se, dogovorili "širenje gospodarske suradnje i suradnje na području sigurnosti, turizma, poljoprivrede i vodnog gospodarstva, kao i akademske suradnje".

Izraelski dnevni list Jerusalem Post također je objavio vijest da su dvojica premijera dogovorili nastavak suradnje glede kupovine izraelskih borbenih zrakoplova kako bi Hrvatska zamijenila svoju zastarjelu zračnu flotu od 12 sovjetskih zrakoplova MiG-21.

Vrijednost isporuke borbenih zrakoplova iznosi oko 500 milijuna američkih dolara, a očekuje se da bi zrakoplovi u Hrvatsku stigli krajem 2020. Konačna odluka o pobjedniku natječaja očekuje se do kraja ove godine, piše Jerusalem Post.

Komentari (3)
Pogledajte sve

pa mi više nemamo pilote. A oni o nekim zraubanim avionima pričaju.

Što ćemo ih opet nakon 5 godina morati slati na remont da još mogu 10 godina letjeti.

Po meni najnovije američke lovce i mirni smo 30 godina.

Zauzvrat neka američka mornarica cijelu flotu servisira u našim brodogradilištima, plus neka FORD izgradi tvornicu automobila u Splitu ili Puli. Duplo veću od Renaulta u Sloveniji.

Trebamo kupiti južno korejske nove za 30-40 mil $ po komadu ………. oni bi izgradili nekoliko tvornica i to je to. A i ameri imaju udio u toj kompaniji, To je u biti umanjeni f-16.

500mil.$ za sta,za avione,pa koji kuac ce RH avioni,jesmo u Nato,pa nek nas brane,zasto to placamo? Jel treba branit granice EU,pa nek nam poklone avione,hrvatska sirotinja ce dat 500mil$ za avione i to je navodno dobar posao za sirenje gospodarske suradnje,a nu izraelci ce tu lovu ulozit u kupnju nasih voda i suma i polj. zemljista,ma vidi ti dobrog posla.Tko je tu magarac?
Naravno tu lovu nemamo ,pa ce se dignuti kredit sa 6-7 %kamate,vrhunski posao,a avion ko avion ,vec sad su polovni ,a za par godina stara tehnologija,pa ajmo opet u obnovu i tako glupost po glupost,na prosjacki stap.

New Report

Close