Jeftinija registracija, ili blokada cesta

Autor: Darko Bičak , 06. prosinac 2015. u 21:59
U sektoru prijevoza i logistike 4000 poduzetnika, lanjski prihod 8,4 mlrd. kn/I-. Čagalj/PIXSELL

Udruga donijela deklaraciju s četiri zahtjeva koja će uputiti novoj Vladi te svim nadležnim institucijama.

Udruga hrvatskih cestovnih prijevoznika (HUCP) traži smanjenje troškova registracije i tehničkih pregleda te homologacije vozila, kao i ukidanje preventivnih tehničkih pregleda, jer će u protivnom pokrenuti građanski neposluh.

Kako je poručeno s godišnje Skupštine HUCP-a u Varaždinskim Toplicama, Hrvatska je jedna od rijetkih bivših socijalističkih zemalja koja je zadržala te relikte bivšeg komunističkog sustava, a koji danas otežavaju poslovanje prijevoznicima. Zbog toga je Udruga donijela deklaraciju s četiri zahtjeva koja će uputiti novoj Vladi te svim nadležnim institucijama.

Predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika Dragutin Kranjčec rekao je da cestovni prijevoznici traže povrat dijela trošarina, što već tri godine postoji, primjerice, u Srbiji, gdje im se vraća između tri i sedam eurocenti po litri goriva. Usto, traže da u kreiranju svih zakona o sigurnosti prometa na cestama sudjeluje Ministarstvo prometa, a ne Ministarstvo unutarnjih poslova. Zahtjev im je i usklađenje stupnja odgovornosti i posljedica za zaposlenika/vozača u odnosu na odgovornost poslodavca/prijevoznika.

"Želimo da se odgovornost za prekršaj ne prebacuje na vlasnika tvrtke, već na onoga koji je napravio prekršaj", rekao je Kranjčec te dodao da će deklaraciju poslati svim nadležnim institucijama. Naglasio je i da je slovenskim cestovnim prijevoznicima trebalo od 10 do 20 godina da "stave stvari na čistac", a da je Srbija otišla dosta daleko jer njihova udruga cestovnih prijevoznika postoji već 15 godina, za razliku od hrvatske udruge, koja djeluje tek godinu dana. Iz HUCP-a ističu da članovi Udruge raspolažu s 1800 teretnih vozila. Inače, u Hrvatskoj djeluje 4000 poduzetnika u sektoru prijevoza i logistike koji su lani ostvarili 8,4 milijarde kuna prihoda.

Komentirajte prvi

New Report

Close