‘Jeftine prenamjene mame na korupciju’

Autor: Božica Babić , 19. svibanj 2011. u 22:00

Rezanje naknade sa 100 na 10% potiče otkupljivanje jeftinog zemljišta, a nakon prenamjene cijena mu preko noći može skočiti 10 puta, upozoravaju udruge

Izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu, kakve je predložila Vlada, otvaraju prostor nepovratnom uništavanju visoko vrijednog zemljišta kao resursa za budući razvoj Hrvatske, potiču zemljišne špekulacije i šire prostor za korupciju kod izmjena prostornih planova. Ocjena je to koalicije udruga: Zelena akcija, Transparency International Hrvatska, GONG, Pravo na grad, Zelena Istra, Eko – Zadar i Srđ je naš, koja je uz potporu nacionalne mreže 42 udruge za zaštitu okoliša Zeleni forum, jučer pred Saborom od zastupnika zatražila povlačenje zakona iz hitne procedure i potom otvaranje široke javne rasprave.

Golf im je trn u oku
Koalicija udruga posebno je zabrinuta predloženim rušenjem visine naknade za prenamjenu poljoprivrednog u građevno zemljište sa 100 na 10 posto te potpunim izuzimanjem golf igrališta od plaćanja naknade. Izmjene kakve Vlada predlaže, ocjenjuju u udrugama, potiču otkupljivanje jeftinog poljoprivrednog zemljišta i lobiranje za prenamjenu kod izmjena prostornih planova. Time se, opominju, cijena zemljišta na tržištu preko noći može uvećati 10 i više puta. Podsjetili su i na svenacionalni projekt izgradnje 89 golf igrališta koja su izuzeta od obveze plaćanja prenamjene. Pojedino golf igralište u prosjeku se prostire na površini većoj od 100 hektara. Usvoje li se izmjene i lokalni i državni proračun ostat će bez znatnih financijskih sredstava, jedna je od poruka prosvjednika s Markova trga. “Poljoprivredno zemljište ustavna je vrednota i država ga mora štititi. Stoga se najviše fokusiramo na smanjenje naknada prilikom prenamjene visoko vrijednog i vrijednog zemljišta, gdje se naknada umanjuje za 10 puta.

Takav pristup potiče prenamjenu poljoprivrednog u građevno zemljište i otvara prostor malverzacijama“, naglasila je Jagoda Munić iz Zelene akcije te upozorila: ”Tko investira u golf ne plaća prenamjenu, osim što dobije jeftino zemljište ima i mogućnost graditi.“ Dragan Zelić iz GONG-a ustvrdio je kako je ovaj saziv Sabora čak 87 posto zakona usvojio po hitnom postupku. ”Stječe se dojam da se zakoni ne donose za opći i javni interes, nego za pojedinačne ili grupne interese“, ocijenio je istaknuvši kako se u konkretnom slučaju radi o vrlo važnom zakonu koji ne smije u hitnu, nego redovnu proceduru. ”Velikim smanjivanjem naknada lako može doći do otkupljivanja vrlo jeftinog zemljišta, lobiranja i pritisaka te prenamjene u višestruko skuplje građevinsko zemljište“, poruka je Saše Šeged iz TIH-a.Glas za novopredložene izmjene neće dati Dragica Zgrebec, predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu i zastupnica SDP-a. ”Izmjene, u konceptu zakona koji ukupno nije dobar, nisu doprinijele da se više koristi neobrađeno zemljište neovisno je li u privatnom ili državnom vlasništvu, a ne doprinose ni poboljšanju zemljišnog boniteta”, smatra Zgrebec. Iako je Ustavni sud ukinuo uplitanje države u privatni posjed Vlada je, ističe, predloženim izmjenama morala iznaći način kako golemo zapušteno zemljište staviti u funkciju. Ustav određuje, podsjeća Zgrebec, da je poljoprivredno zemljište od posebnog interesa i daje mogućnost ograničavanja prava vlasništva ako se utvrdi da vlasnik tim dobrom ne raspolaže na odgovarajući način.

Paprene naknade
I ona upozorava kako novim zakonom nije učinjeno ništa da se od špekulativnih prenamjena sačuva kvalitetno zemljište. Naknade u rasponu od jedan preko pet do svega 10 posto za prenamjenu ocjenjuje sramotno niskim. “Poljoprivredno zemljište treba zaštititi tako visokim naknadama da nikome niti ne padne na pamet prenamjenjivati ga u građevno”, ističe Zgrebec. I ona je nezadovoljna činjenicom što su investitori u golf terene oslobođeni plaćanja naknade. “Ako je golf strateški interesantan kao potencijal u razvoju turizma onda po istom principu plaćanja naknade treba osloboditi i investitore u kampove i hotele”, smatra Zgrebec.

Komentirajte prvi

New Report

Close