‘Jedva 12 posto naših poljoprivrednika plaća poreze’

Autor: Miroslav Kuskunović/Agrobiz , 29. kolovoz 2019. u 22:00
Vrijednost proizvodnje je prepolovljena/Damir Špehar/PIXSELL

Trebamo strategiju agrara utemeljenu na realnom stanju, a smjer kojim je radi Svjetska banka nije dobar, kažu eksperti.

Zbog svih negativnih trendova u poljoprivredi, Hrvatska treba jasnu strategiju poljoprivrede koja će biti utemeljena na realnom stanju u proizvodnji, produktivnosti, distribuciji potpora, no smjer u kojem se krenulo s izradom strategije, koju za Ministarstvo poljoprivrede radi Svjetska banka nije dobar i puno je nejasnoća i podataka koji ne održavaju stvarno stanje.

Glavni je to zaključak stručne rasprave o dokumentu Svjetske banke pod nazivom Stanje sektora i analiza javnih izdataka za poljoprivredu i ruralni razvoj koji je nedavno objavljen na web stranicama Ministarstva, a koji bi trebao biti podloga za izradu Strategije hrvatske poljoprivrede.

"Vrijednost poljoprivredne proizvodnje pala je s 33 milijarde na tek 16 milijardi kuna, broj svinja pao je s 2 milijuna na oko 800.000, a proizvodnja mlijeka s 900 na samo 400 milijuna litara", kazao je Mirko Ervačić, vlasnik Osatina grupe.

Kad se u obzir uzme da smo povećali livade i pašnjake s 300.000 na čak 600.000 ha, a da nam tek 12% poljoprivrednih proizvođača plaća poreze dok su ostali ispod poreznih škara vidljivo je da dosadašnje politike nisu dale odgovore na izazove proizvođača prije, a posebice nakon ulaska u EU", izjavili su predstavnik HUP-a i tvrtke Fragaria Stanko Barbarić i konzultantica Zvjezdan Blažić.

Danas Hrvatska, rečeno je, ima pod orasima 7000 ha, više nego jabuka, a nemamo proizvodnju oraha, kao i to da u jednom od vodećih hrvatskih brendova Vegeti nema ništa iz Hrvatske, što je izjavio predstavnik Podravke Zdravko Dimač.  

Komentirajte prvi

New Report

Close