Jednostavnije carinske formalnosti za razvoj EU luka

Autor: Agencija VLM , 09. srpanj 2013. u 12:45
Ilustracija

Pojednostavljenje carinskih formalnosti provodi se u sklopu akcije za povećanje kompetitivnosti europskih luka.

Europska komisija je pod naslovom Plavi pojas: jedinstveni prostor u pomorskom transportu u ponedjeljak predstavila dva prijedloga koji će do 2015. godine pojednostaviti carinske formalnosti za terete koje prevoze brodovi, a koji mijenjaju sadašnje propise o primjeni EU carinskog kodeksa.

Pojednostavljenje carinskih formalnosti provodi se u sklopu akcije za povećanje kompetitivnosti europskih luka i poticanje njihova razvoja. Prvi se prijedlog odnosi na pojednostavljenje carinskih formalnosti za pomorski promet unutar EU za brodare koji održavaju linijske servise u EU i prijevoze uglavnom europske terete.

Ti će brodari morati ispuniti uvjete da njihovi brodovi mogu ploviti samo između luka u EU propisanom rutom i uz prethodnu suglasnost. Drugi pijedlog odnosi se na pojednostavljenje carinskih formalnosti za brodove koji tiču luke trećih zemalja i predviđa uspostavljanje sustava koji će prepoznati EU terete na brodu, koji se moraju brzo iskrcati, i terete trećih zemalja na koje se primjenjuju carinske formalnosti za što će se uvesti elektronska teretnica.

Komentirajte prvi

New Report

Close