Jednodnevni štrajk u zagrebačkom HZMO-u

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. lipanj 2013. u 14:01
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Po riječima Višnje Stanišić, danas rade samo dva šaltera u područnoj službi u Tvrtkovoj ulici, te po jedan šalter u Trpimirovoj i Žajinoj ulici.

Radnički sindikat Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje  organizirao je danas jednodnevni štrajk u zagrebačkim područnim službama HZMO-a, tražeći da im Vlada vrati dodatak na staž od 4, 8 i 10 posto.

Odaziv na štrajk je velik, čak 80 posto radnika otišlo je kući, a ostali su raditi samo oni koji moraju raditi po pravilima o poslovima koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka, te šefovi, rekla je predsjednica Sindikata Višnja Stanišić.

Sindikat je organizirao štrajk upozorenja u HZMO-ovim područnim službama u Tvrtkovoj, Trpimirovoj i Žajinoj ulici tvrdeći da su zaposleni u Zavodu diskriminirani u odnosu na ostale javne i državne službenike jer je jedino njima ukinut dodatak na staž od 4, 8 i 10 posto.

Sindikat traži vraćanje tog dodatka i smatra da bi u suprotnom ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić i ravnatelj HZMO-a Srećko Vuković trebali podnijeti ostavke.

Po riječima Višnje Stanišić, danas rade samo dva šaltera u područnoj službi u Tvrtkovoj ulici, te po jedan šalter u Trpimirovoj i Žajinoj ulici.

Umirovljenici su danas došli na šaltere u malom broju, a svi koji su došli po pozivima uspjeli su obaviti svoj posao, rekla je Stanišić.

Predsjednica Sindikata tvrdi da je dosad sve prošlo bez incidenata, što više umirovljenici su podržali štrajkaše jer su mnogi od njih i sami osjetili nepravdu i bili praktički silom poslani u mirovinu.

Štrajk će danas završiti s krajem radnog vremena u 16 sati, a u ponedjeljak će HZMO normalno raditi. Stanišić najvljuje da će Sindikat nastaviti sa štrajkovima svakog idućeg mjeseca, sve dok im se ne vrati sporni dodatak.

Komentirajte prvi

New Report

Close