Jednima u minusu, drugima u plusu

Autor: Marija Crnjak , 12. kolovoz 2018. u 22:01
Najviše noćenja u lipnju zabilježio je Rovinj/Duško Marušić/PIXSELL

U HTZ-u za razliku od Državnog zavoda za statistiku broje nautički segment i nekomercijalni smještaj.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, u Hrvatskoj je u komercijalnom smještaju u lipnju ostvareno 2,6 milijuna dolazaka i 11,9 milijuna noćenja, što je u odnosu na lipanj prošle godine 4 posto više dolazaka i 1,5 posto manje noćenja, dok je u prvih šest mjeseci ove godine ostvareno 6 milijuna dolazaka i 22 milijuna noćenja, što je rast od 12, odnosno 9 posto u odnosu na lani.

Podaci su slabiji od onih koje su početkom srpnja slali iz Hrvatske turističke zajednice, koja za razliku od DZS-a broji nautički segment i nekomercijalni smještaj. HTZ-ova statistika tako je rekla da je u lipnju bilo 2,8 milijuna dolazaka i 13,8 milijuna noćenja, odnosno plus od 4 posto u dolascima, dok je broj noćenja ostvaren na razini lanjskog rezultata. Prema izvješću DZS-a, u lipnju su  domaći turisti zabilježili 234 tisuće dolazaka, 13 posto više u odnosu na lani, i 781 tisuću noćenja, što je rast 14,4 posto.

Strani su turisti ostvarili 2,4 milijuna dolazaka i 11,1 milijun noćenja, odnosno 3,2 posto više dolazaka i 2,4 posto manje noćenja u odnosu na lanjski lipanj.  Najviše noćenja stranih turista u šestom mjesecu ove godine imali su Nijemci, 2,4 milijuna ili 21,8 posto od ukupnog broja noćenja. Slijedili su Austrijanci, s 1,1 milijun noćenja ili 10,2 posto, te Slovenci, s 901 tisućom noćenja ili 8,9 posto od ukupnog broja noćenja.

Međutim, samo su Slovenci u plusu u odnosu na prošlogodišnji lipanj, budući da je s tog područja ostvareno 9,1 posto više noćenja, dok su Nijemci u minusu od 27,6 posto u noćenjima te 22,2 u dolascima, pa je ukupno u lipnju registrirano 354 tisuće njihovih dolazaka, kažu u DZS-u. Turisti iz Austrije zabilježili su pad noćenja za 2,6 posto, te 15,6 u dolascima.  Najviše noćenja u lipnju zabilježio je Rovinj, 589 tisuća.

Najviše noćenja, 5,2 milijuna, ostvareno je u sobama, apartmanima i kućama za odmor. U odnosu na lanjski lipanj, radi se o rastu broja noćenja za 6 posto.

Od siječnja do kraja lipnja, domaći su turisti ostvarili 889 tisuća dolazaka i 2,2 milijuna noćenja, što je 11 posto više dolazaka i 10 posto više noćenja u odnosu na isto razdoblje lani. Strani su turisti, pak, ostvarili 5,2 milijuna dolazaka i 19,9 milijuna noćenja, što je porast dolazaka za 13 posto i noćenja za 9 posto. Najviše noćenja u šestomjesečnom razdoblju ostvarili su turisti iz Njemačke, Austrije i Slovenije. Turistima je u lipnju bilo na raspolaganju 354 tisuće soba, apartmana i mjesta za kampiranje s ukupno 927 tisuća stalnih kreveta, pokazuju podaci DZS-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close