“Jedna petina Hrvata živi uz područje zagađeno minama”

Autor: Agencija VLM , 23. travanj 2013. u 11:26
Photo: Nikola Cutuk/PIXSELL

Deseti Međunarodni simpoziji Humanitarno razminiranje 2013.godine održava se u Šibeniku, a posjetio ga je i predsjednik Josipović.

-Razminiranje je jedna od naših prioritetnih zadaća. Nažalost i mnoge zemlje širom svijeta imaju problem gdje od mina ginu i stari i mladi. Gotovo 600 kilometara kvadratnih u Hrvatskoj je minski sumnjivo i bez razminiranja ne možemo niti jedan kraj u Hrvatskoj uspješno razvijati – rekao je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović u Solarisu kod Šibenika gdje se održava deseti Međunarodni simpoziji Humanitarno razminiranje 2013.godine.

Na upit hoće li Hrvatska moći do 2019. godine razminirati sav prostor zagađen minama predsjednik Josipović je rekao kako su za to potrebne donacije.

Tijekom deset godina simpozija sudjelovalo je sa svojim predstavnicima preko 80 zemalja i preko 300 institucija. Dragan Jakopec ravnatelj HCR-a izjavio je kako još uvijek u Hrvatskoj jedna petina stanovništva živi uz područje zagađeno minama, te istakao uvjerenje da će se daljnjim razvojem tehnologije i educiranjem pirotehničara doprinjeti da se o problem mina što prije govori kao o iskustvu, a ne problemu.

Župan Goran Pauk istakao je da je na šibenskom području još uvijek 44 kilometara četvornih nerazminirano.

– Razminirano je dosad ukupno 33 kilometra četvornih u što je utrošeno 320 milijuna kuna i stoga je potrebna svaka donacija – rekao je Pauk istaknuvši da ulaskom u EU treba reći da postoji članica koja ima problem mina u svrhu financijske pomoći Hrvatskoj.

Komentirajte prvi

New Report

Close