Jedino kod nas 100 kuna u ovrsi naraste na 1000 kuna: Ovo su najveći apsurdi hrvatskih ovrha

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 31. siječanj 2018. u 10:55
FOTO: Thinkstock

Ovrhe postoje u svim državama, ali nijedna nema ovršni zakon kao naš.

Zakon koji omogućuje da 100 kuna duga u inicijalnom trenutku pokretanja ovrhe postane 1000, a u daljnjem kvasanju samo mu je nebo granica. Takav zakon i na njemu utemeljen sustav ovrha zahtijevaju odlučnu akciju vrha države i hitnu intervenciju koja bi umanjila enormnu štetu, a odgovorni se ponašaju upravo suprotno. Nakon što su ljetos, uz veliku pompu i puna usta floskula o poboljšanju položaja dužnika, unijeli kozmetičke izmjene neprimjenjive na dobar dio dužnika, donošenje novog ovršnog zakona koji je trebalo iz korijena promijeniti “jučer” odgađaju, ne na mjesec ili dva, nego na – više od godinu, piše Večernji list.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković mjesecima lamentira o kompliciranoj materiji zaboravljajući kako pod ovrhom 322 tisuće njegovih sugrađana i njihovih obitelji vode krajnje komplicirane živote. Ministar govori o radnoj skupini, hipertrofiranoj jednako koliko i dug ovršenih, pa i njezinim podskupinama, a u tri mjeseca od osnivanja sastali su se – jednom. Nakon njegova posljednjeg javnog nastupa iz te je radne skupine demonstrativno odlučila odstupiti predstavnica ovršenih – predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin jer ne želi biti 'ničija korisna budala'. 

Večernji list naveo je najveće apsurde hrvatskih ovrha.

Vječne blokade – ne postoje ni u jednoj državi

Institut vječnih blokada računa ne postoji ni u jednoj državi EU; iz našeg je ovršnog zakona „ispario“ članak koji je regulirao da se ovrhe koje se ne naplate u roku od šest mjeseci, odnosno tri godine, automatski obustave.

Neopravdani popratni troškovi – zatrpaju glavnicu

Golemi popratni troškovi: za dug po istom vjerovniku pokreću se opetovani ovršni prijedlozi, a za svaki od njih zaračunavaju ponovno svi troškovi, odvjetnički i javnobilježnički. Glavnica u otplati teško dolazi na red.

Nema sankcija za neopravdane ovrhe

Nema odgovornosti ni sankcija za ovrhe koje su pokrenute greškom ili bez uredne dostave rješenja o ovrsi, a ni čekanja na pravorijek u slučajevima kad dužnik po kreditu vodi spor s bankom za preplaćene kamate.

Nije osiguran socijalni minimum, ovršuje se i dug

Nije osiguran socijalni minimalni iznos ispod kojeg se ne bi smjelo ići u ovrhu pa se tako ovršuju i mirovine od 800 kuna. Moguće je ovršiti dopušteno prekoračenje koje je zapravo kredit pa se na taj način ovršuje – dug

Nekretnina se može ovršiti za mali iznos duga

Prenizak je iznos duga za koji se može ovršiti nekretnina – samo 20 tisuća kuna, a zbog popratnih troškova i minorni dugovi jako brzo dođu do tog iznosa. Trebalo bi ga povećati na barem 50 tisuća kuna

 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Rješenje je ukinuti hrvatsko pravosuđe i outsource-ati ga u Austriju, Njemačku …

Romel, 31.01.2018. u 11:44
100 kuna duga u inicijalnom trenutku pokretanja ovrhe postane 1000, a u daljnjem kvasanju samo mu je nebo granica

Samo udri ,nek znaju za što su glasali.

New Report

Close