Jedino kod nas 100 kuna u ovrsi naraste na 1000 kuna: Ovo su najveći apsurdi hrvatskih ovrha

FOTO: Thinkstock FOTO: Thinkstock

Ovrhe postoje u svim državama, ali nijedna nema ovršni zakon kao naš.

Zakon koji omogućuje da 100 kuna duga u inicijalnom trenutku pokretanja ovrhe postane 1000, a u daljnjem kvasanju samo mu je nebo granica. Takav zakon i na njemu utemeljen sustav ovrha zahtijevaju odlučnu akciju vrha države i hitnu intervenciju koja bi umanjila enormnu štetu, a odgovorni se ponašaju upravo suprotno. Nakon što su ljetos, uz veliku pompu i puna usta floskula o poboljšanju položaja dužnika, unijeli kozmetičke izmjene neprimjenjive na dobar dio dužnika, donošenje novog ovršnog zakona koji je trebalo iz korijena promijeniti “jučer” odgađaju, ne na mjesec ili dva, nego na – više od godinu, piše Večernji list.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković mjesecima lamentira o kompliciranoj materiji zaboravljajući kako pod ovrhom 322 tisuće njegovih sugrađana i njihovih obitelji vode krajnje komplicirane živote. Ministar govori o radnoj skupini, hipertrofiranoj jednako koliko i dug ovršenih, pa i njezinim podskupinama, a u tri mjeseca od osnivanja sastali su se – jednom. Nakon njegova posljednjeg javnog nastupa iz te je radne skupine demonstrativno odlučila odstupiti predstavnica ovršenih – predsjednica Udruge Blokirani Miriam Kervatin jer ne želi biti 'ničija korisna budala'. 

Večernji list naveo je najveće apsurde hrvatskih ovrha.

Vječne blokade – ne postoje ni u jednoj državi

Institut vječnih blokada računa ne postoji ni u jednoj državi EU; iz našeg je ovršnog zakona „ispario“ članak koji je regulirao da se ovrhe koje se ne naplate u roku od šest mjeseci, odnosno tri godine, automatski obustave.

Neopravdani popratni troškovi – zatrpaju glavnicu

Golemi popratni troškovi: za dug po istom vjerovniku pokreću se opetovani ovršni prijedlozi, a za svaki od njih zaračunavaju ponovno svi troškovi, odvjetnički i javnobilježnički. Glavnica u otplati teško dolazi na red.

Nema sankcija za neopravdane ovrhe

Nema odgovornosti ni sankcija za ovrhe koje su pokrenute greškom ili bez uredne dostave rješenja o ovrsi, a ni čekanja na pravorijek u slučajevima kad dužnik po kreditu vodi spor s bankom za preplaćene kamate.

Nije osiguran socijalni minimum, ovršuje se i dug

Nije osiguran socijalni minimalni iznos ispod kojeg se ne bi smjelo ići u ovrhu pa se tako ovršuju i mirovine od 800 kuna. Moguće je ovršiti dopušteno prekoračenje koje je zapravo kredit pa se na taj način ovršuje – dug

Nekretnina se može ovršiti za mali iznos duga

Prenizak je iznos duga za koji se može ovršiti nekretnina – samo 20 tisuća kuna, a zbog popratnih troškova i minorni dugovi jako brzo dođu do tog iznosa. Trebalo bi ga povećati na barem 50 tisuća kuna

 

Komentari (2)
 • zeos
  zeos 15:15 31.1.2018.

  Rješenje je ukinuti hrvatsko pravosuđe i outsource-ati ga u Austriju, Njemačku …

 • Romel
  Romel 11:44 31.1.2018.

  100 kuna duga u inicijalnom trenutku pokretanja ovrhe postane 1000, a u daljnjem kvasanju samo mu je nebo granica

  Samo udri ,nek znaju za što su glasali.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve