Jedini u zemlji educiraju o manualnim i prirodnim terapijama

Autor: Lucija Špiljak , 12. svibanj 2019. u 22:00
Zainteresirani se mogu prijaviti na službenim mrežnim stranicama Učilišta Galbanum i portala EduCentar/Fotolia

Imaju polaznike od 18 pa sve do 73 godine starosti, a kroz Ustanovu ih je tijekom godina dosad prošlo više od tisuću.

Ustanova za obrazovanje odraslih Galbanum jedina je škola u Hrvatskoj s uskom orijentacijom na edukaciju odraslih osoba iz područja manualnih i prirodnih terapija. Već dugi niz godina polaznicima nude stipendiju, a s praksom nastavljaju i ove godine u suradnji s portalom EduCentar, najposjećenijem specijaliziranom portalu za promociju edukacija u Hrvatskoj na kojem se nalazi više od 70 edukacija obrazovnih institucija.

Vrijednost stipendije, kažu iz Učilišta Galbanum, ovisi o programu i iznosi između 7100 i 13.200 kuna. Zainteresiranima omogućuju da osvoje stipendiju za jedan od šest terapeutskih smjerova: aromaterapeut, fitoterapeut, refleksoterapeut, maser, i ayurvedski maser, koji se upisuju u radnu knjižnicu. "U okviru ovog natječaja stipendiramo jednog polaznika, ali planiramo dodijeliti i više stipendija. Prednost naših programa je što se nastava održava u manjim skupinama, posebno vježbe u kojima obično bude najviše do 12 polaznika. Jedini kriterij je dobra volja i želja za stjecanjem novih znanja", objašnjavaju nam iz Učilišta Galbanum.

Start u rujnu
Nastava je složena tako da zaposlenima omogućava nesmetano pohađanje nastave, a predavanja se održavaju isključivo vikendima, točnije u prosjeku dva vikenda mjesečno. "Nastava za nove polaznike kreće u rujnu ove godine, a trajanje ovisi o smjeru. Program za aromaterapeuta ili fitoterapeuta traje jednu školsku godinu. Adekvatno je raspoređena i opterećenje je posebno prilagođeno zaposlenim osobama", ističu.

Trenutačno se upisi održavaju samo u Zagrebu, ali njihove programe upisuju i polaznici izvan Zagreba, ali i države. Naime, osim domaćih imaju i polaznike iz susjednih zemalja, posebno Slovenije i BiH. Interes za njihove programe je, kažu, sve veći i veći, a populacija raznolika. "Imamo polaznike od 18 pa sve do 73 godine, a kroz Ustanovu ih je tijekom godina prošlo više od tisuću, dio kroz formalne programe, a dio kroz neformalne programe i naše radionice.

Posebno nas je iznenadila činjenica da je veliki broj polaznika naših programa visoko obrazovano. Tako smo u prošloj generaciji imali nekoliko doktora znanosti. Ljudima je dosta užurbanog života, stresa i vječite jurnjave. Zato često kažemo da ovo nije samo škola, ovo je i osobna transformacija. Polaznici nakon puno godina učine nešto za sebe i to ima neopisivu vrijednost", smatraju u Učilištu Galbanum. O njihovoj kvaliteti, kažu, najbolje govore bivši polaznici, od kojih su se neki po završetku programa zaposlili u inozemstvu. 

Najpopularniji programi
Svi programi su podjednako zastupljeni, a prema statističkim podacima najpopularniji programi su oni za aromaterapeuta, fitoterapeuta i fitoaromaterapeuta koje vodi doktor Stribor Marković, najveći stručnjak za fitoaromaterapiju u Hrvatskoj i regiji. "Naš cilj je biti vodeća i po kvaliteti i kompetencijama koje se stječu prepoznatljiva obrazovna institucija u Hrvatskoj i regiji u edukaciji odraslih osoba iz područja prirodnih i manualnih terapija", zaključuju iz Učilišta Galbanum. Moguće je dakle prijaviti samo jedan od programa.

Zainteresirani se mogu prijaviti na službenim mrežnim stranicama Učilišta Galbanum i portala EduCentar, gdje se nalaze sve potrebne informacije, zaključno do 16. svibnja do ponoći. Potrebno je napisati i motivacijsko pismo za koji program polaznici žele stipendiju i zašto, a nepotpune prijave i prijave pristigle nakon roka neće se razmatrati. Rezultati će biti objavljeni u roku od 15 dana nakon završetka natječaja. Pravo prijave imaju osobe koje nisu polaznici Učilišta Galbanum. Također, stipendija nije prenosiva i iskoristiva je za generaciju 2019/2020. godine. 

Odskočna daska za – London
"U Galbanumu sam završila program za osposobljavanje masera i imala sam prekrasno iskustvo učenja kod Ratka Rusaka. Trenutačno se nalazim u Londonu gdje sam bila na razgovoru za posao u klinici gdje se rade medicinske i sportske masaže i gdje sam naposljetku i dobila posao. Procijenili su tehniku masaže jednom od najboljih koju su imali prilike probati", ispričala je polaznica Andreja.

Komentirajte prvi

New Report

Close