Jedini naš proizvođač solara širi se na fotonaponske fasade

Autor: Bernard Ivezić , 07. kolovoz 2019. u 22:00
Stjepan Talan, vlasnik Solvisa i Farmexa/Davor Višnjić/PIXSELL

Iako se temeljno poslovanje s fotonaponskim ćelijama obavlja preko tvrtke Solvis, Talan je odlučio novi pogon izgraditi u okrilju Farmexa.

Stjepan Talan, jedini hrvatski proizvođač solara, bivši financijaš i farmaceut, koji s kompanijom Solvis i njenim fotonaponskim crijepovima parira tvrtki SolarCity Elona Muska, širi poslovanje i gradi tvornicu solarnih fasadnih panela.

Nova tvornica u Gospodarskoj zoni Brezje u Varaždinu, vrijedna 50 milijuna kuna od čega 10 milijuna kuna otpada samo za proizvodnu liniju, trebala bi s radom započeti na proljeće. Talan navodi da u novoj tvornici planira zaposliti 25 do 30 radnika, a umjesto Solvisa, operativno tvornicu gradi i njome će upravljati njegova druga tvrtka Farmex, koja na veliko prodaje farmaceutske i kozmetičke proizvode.

R&D utrka
"Poslovanje Solvisa nastavlja se bez promjene strategije te će i dalje proizvoditi standardne, specijalne, fasadne i ostale solarne panele. R&D se nastavlja u Solvisu, ali zbog popunjenosti kapaciteta i prostornog ograničenja u Solvisu za daljnje širenje, povećanje kapaciteta preuzima 'bratska' firma Farmex", kaže Talan. Varaždinski poduzetnik krajem prošle godine je preko svoje tvrtke Solvis s Institutom Ruđer Bošković ugovorio 14 milijuna kuna vrijedan posao istraživanja i razvoja novih solarnih proizvoda.

Plan mu je razviti nove vrste proizvoda, koje Kinezi, koji su glavna konkurencija ne samo njemu već svim proizvođačima solara na svijetu, uključujući Elona Muska, još ne rade. Tako Solvis s IRB-om želi postići napredak u razvoju 3. generacije fotonaponskih ćelija čime bi se solari pretvorili iz "energetskih modula" u klasičan građevinski materijal.

Solvis trenutačno zapošljava više od 150 radnika i godišnje na tržište izbaci pola milijuna solarnih panela. Mahom je riječ o krovnim elementima, ali tržište je pokazalo interes i za fasadnim modelima, zbog kojih se sada gradi nova tvornica. Solvis je već obložio fasadu Međunarodne škole u Kopenhagenu s 12 tisuća plavozelenih solarnih panela što pokriva 50 posto potreba te škole za strujom. 

Nova tržišta
Sličan posao odradili su u Danskoj, a prilike Talan vidi i u ostatku Skandinavije, Nizozemskoj, Švicarskoj i SAD-u. Talan jako širi poslovanje. Investirao je u solinski startup Include, koji proizvodi solarne klupe, a njegovu tvrtku Solvis lani je Londonska burza uvrstila na popis 1000 tvrtki koje inspiriraju Europu.

Komentirajte prvi

New Report

Close