Jedan hrvatski suvenir Ethno Croatia izrađuje se u Srbiji

Autor: Radmila Kovačević/VL , 05. ožujak 2018. u 22:01
Rokovnici se rade u Srbiji, ali većina drugih proizvoda u RH/Eurocom

Bilo bi nam jednostavnije da se i rokovnici proizvode tu, ali, Hrvati rade i u srpskom pogonu, kaže T. Herceg.

Hrvati u šoku, hrvatski suveniri proizvode se u Srbiji!, javljaju u ponedjeljak srpski mediji likujući nad činjenicom da na rokovnicima 'Ethno Croatia', s 10 prepoznatljivih tradicionalnih hrvatskih motiva, kao zemlja porijekla stoji Srbija.

Neki su se odmah pomalo zlurado prisjetili i slučaja sa srpskim čokoladicima, koje je dubrovačkoj djeci 2016. podijelila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, kao i Dinamovih taburea 'made in Serbia'. 

Narodni motivi
Kako god, u jednom kolege iz Srbije nisu pogriješili. Lijepi hrvatski rokovnici s medijapan koricama, oslikanim prepoznatljvim motivima hrvatskih narodnih nošnji, uistinu se proizvode u njihovoj zemlji. I to već godinu dana. Zagrebačka tvrtka Eurocom, nakon neuspješnoga pokušaja u Hrvatskoj, partnere je našla u susjednoj Srbiji.  O kojem se srpskom gradu i tvrtki radi ne otkrivaju, jer, kažu, ne žele svoje poslovne partnere na bilo koji način izložiti ili dovesti u neugodnu situaciju. O svemu drugom – uz retoričko pitanje bi li priča bila jednako zanimljiva da se ti rokovnici prozvode Sloveniji, u Eurocomu su otvoreni.

 

130 proizvoda

pod brendom Ethno Croatia postoji u asortimanu

Raštrkali po zemlji
"Neki ljudi su nas upozoravali kako bi činjenica da od 130 naših proizvoda, pod brendom Ethno Croatia, rokovnike i podmetače proizvodimo u Srbiji mogla izazvati negativne komentare. Nismo se osvrtali, jer ne želimo takvu atmosferu u našoj tvrtki, a, osim toga, prije odluke o Srbiji pokušali smo i s proizvodnjom u Hrvatskoj. Rokovnici su specifični, korice su drvene, tako nešto se kod nas radi samo na jednom mjestu, neko vrijeme smo ih tamo i proizvodili, ali nismo bili zadovoljni kvalitetom", kaže Tomislav Herceg, zamjenik direktora tvrtke Eurocom, koja u suvenirnice, knjižare, hotelske dućane godišnje plasira nekoliko tisuća raznih suvenira, među kojima i nekoliko stotina 'spornih' rokovnika. 

Proizvodnju su, kad su prije tri godine krenuli sa suvenirima Ethno Croatia, raštrkali diljem Hrvatske, Svijeće se rade u Otočcu, sapuni na Braču, magnetići u Dubrovniku, završna obrada kemijskih olovaka u Karlovcu…"Bilo bi nam jednostavnije da se i rokovnici rade kod nas, ali, Hrvati rade i u srbijanskim pogonu koji ih proizvode", zaključuje Herceg.  

Komentirajte prvi

New Report

Close