Je li PriceWaterhouseCoopers već bio angažiran u Agrokoru?

Autor: Saša Paparella , 12. svibanj 2017. u 13:58
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Izvanredna uprava Agrokora potvrđuje da PwC kao revizor nikada nije imao veze s poslovanjem kompanije i nikada nije radio reviziju financijskih izvješća i poslovnih knjiga, stoji u demantiju kojeg je poslao Agrokor.

Izjava hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o tome kako će reviziju financijskih izvješća i poslovnih knjiga Agrokora provesti PriceWaterhouseCoopers (PWC), "koja dosad nije imala nikakve veze s poslovanjem kompanije", neistinita je. 

Naime, donedavni je vlasnik Agrokora dosad već angažirao tu međunarodnu revizorsku kuću.

Tako je ožujku 1993. u intervjuu Večernjem listu Ivica Todorić izjavio: "radimo s poznatom konzultantskom kućom Coopers & Lybrand iz Londona čiji stručnjaci rade kompletnu organizaciju koncerna. Osim toga, od 1. ožujka drugi čovjek Agrokora, a prvi za financije je stranac, Richard Lambert iz Engleske". Ubrzo potom, Coopers & Lybrand spojio se 1998. sa Price Waterhouse, a novo ime te konzultantske kuće, PricewaterhouseCoopers, kombinacija je dvaju prijašnjih imena.

PWC je u Agrokoru angažiran još barem jednom – u srpnju 2014., nakon što je Vijeće Agencije za tržišno natjecanje (AZTN) uvjetno dopustilo koncentraciju Agrokora i Mercatora, priopćeno je kako će povjerenik u slučaju Agrokorovog preuzimanja Mercatora biti konzultantska kuća PricewaterhouseCoopers.

Sadašnji, barem treći angažman PWC-a u Agrokoru trebao bi, kako ističe premijer Plenković, "dati jedan kompletno svježi pogled na financijska izvješća i poslovne knjige, a rezultati takve revizije bit će korisni i za ono što će poduzimati DORH”

Izvanredna uprava Agrokora potvrđuje da PwC kao revizor nikada nije imao veze s poslovanjem kompanije

Agrokor je na objavljeni tekst reagirao demantijem:

"Prije svega ispravan citat, prema televizijskoj snimci, onoga što je predsjednik Vlade rekao je: «U izvješću će stajati i da se dobavljačima koji dostavljaju svoju robu Agrokoru isplaćuju sva dospjela potraživanja nakon 10. travnja, da je u kompaniji angažirana jedna od četiri ključne svjetske revizorske kuće, PriceWaterhouseCoopers koji nije imao nikakve veze s poslovanjem kompanije ranije i da daje jedan kompletno svježi pogled na financijska izvješća i poslovne knjige, a rezultati takve revizije će biti korisni i za ono što će poduzimati DORH.»

Iz navedenog je potpuno jasno da je predsjednik Vlade govorio isključivo o reviziji i činjenici da PwC kao jedna od četiri ključne svjetske revizorske kuće nikada nije radio reviziju Agrokorovih financijskih izvješća.

Izvanredna uprava Agrokora potvrđuje da PwC kao revizor nikada nije imao veze s poslovanjem kompanije i nikada nije radio reviziju financijskih izvješća i poslovnih knjiga.

O tome u kakvom je poslu savjetovanja Agrokora eventualno neka kompanija, koja je poslije postala dio PwC-a, navodno radila prije 22 godine izvanredna uprava u Agrokoru nema nikakvih saznanja, ali čvrsto potpisuje činjenicu da je PriceWaterhouseCoopers sada prvi puta angažiran kao revizor Agrokora.

Izvanredna uprava također je utvrdila da je u Agrokorovom preuzimanju Mercatora tvrtka PwC bila povjerenik koji je izvještavao Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja o provedbi mjera sudionika koncentracije o ispunjenju provedbe strukturnih mjera u obliku dezinvestiranja, uz precizno određene uvjete, odnosno da je nadzirala provedbu koncentracije u kojoj se Agrokor obvezao dezinvestirati 96 prodavaonica iz kombinirane mreže Konzuma i Mercatora. Iz navedenog je potpuno jasno da PwC niti u ovom slučaju nije radio reviziju financijskih izvješća Agrokora".

Komentari (4)
Pogledajte sve

“Idu na Upravni sud: Konzultanti PwC-a procjenjuju Belje

Belje ove godine očekuje 1,5 milijardi kuna prihoda od prodaje. Ivica Todorić nije želio komentirati Hanfino rješenje (prema kojem je Agrokor dužan dati ponudu za preuzimanje Belja tešku 900 milijuna kuna), a djelovao je kao da ga ta priča uopće ne zabrinjava.

Osim što će se na rješenje žaliti Upravnom sudu, Agrokor je angažirao konzultantsku kuću PricewaterhouseCoopers radi detaljne analize vrijednosti Belja (koje je Agrokor preuzeo za kunu, a povrat ulaganja od nekoliko milijardi kuna očekuje za 20 godina).”
(Poslovni dnevnik)

Poslovni prepisuje iz yutarnjeg pisoara,polako pa u MP3 s’vama 🙁

bez veze, ovo kao da je pisao netko iz oporbe

New Report

Close