Je li ovo rekordno niska otpremnina u Hrvatskoj?

Autor: Poslovni.hr , 25. svibanj 2015. u 14:40
Foto:Thinkstock

Imotska Vodoprivreda, čini se, drži svojevrsni rekord u Hrvatskoj kada je u pitanju najniže isplaćena otpremnina nekom radniku, nakon što je tvrtka, nakon trogodišnjeg stečajnog postupka, likvidirana. Riječ je o radniku Marijanu Gudelju koji je dobio 57,43 kune otpremnine.

Imotska Vodoprivreda, čini se, drži svojevrsni rekord u Hrvatskoj kada je u pitanju najniže isplaćena otpremnina nekom radniku, nakon što je tvrtka, nakon trogodišnjeg stečajnog postupka, likvidirana. Rekordno nisku otpremninu isplatili su radniku Marijanu Gudelju koji je dobio 57,43 kune otpremnine, piše Slobodna Dalmacija.

Slično je prošlo i ostalih 44 njegovih kolega koji su ostali u krugu posljednjih za isplatu otpremnina, u kojem najveća otpremnina iznosi 2.022,20 kuna, a većina ih iznosi 100, 200, 300, ili 400, te rijetko 500 kuna.

Vodoprivreda je posljednja imotska tvrtka u cijelom nizu onih koje su se ugasile u specifičnom imotskom stečajnom vrtlogu. I kada se približavao ishod stečaja, kada su iscrpljeni radnici mjesecima s nadom očekivali isplatu zakonom zajamčenih otpremnina i zaostalih plaća, uslijedio je šok.

Radnici, ali i Porezna uprava, Ministarstvo financija, Agencija za osiguranje radničkih potraživanja, dobili su samo 1,625 posto utvrđenih potraživanja odlukom Trgovačkog suda u Splitu. Istina, radnici koji su bili u višem, prvom isplatnom razredu već su prije dobili nekakve mizerne nadoknade, ali nikada ni blizu onih zajamčenih.

'Strojar sam po struci, deset godina sam radio i stvarao firmu. Tri brata i ja bili smo dragovoljci Domovinskog rata, dva naša teretna auta hladnjače ostali su u ratu Hrvatskoj vojsci, petero dice, troje na fakultetu.
Uzdajući se u svojih deset prstiju, radeći čitavo vrijeme toga nesritnog stečaja na crno, uspio sam preživiti. A tih 57 kuna, pa nisam ni očekivao više kada nam sude suci koji su doživotno imenovani' rezignirano je ispričao Gudelj.

Komentirajte prvi

New Report

Close